Σκόνη… Σαχάρας έκανε αόρατο το λεκανοπέδιο!!!

skoni-gia1

Το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και η ευρύτερη περιοχή πνίγονται από το πρωί, από την σκόνη που μεταφέρεται από τη Σαχάρα! Οι ποσότητες μάλιστα αιωρούμενων σωματιδίων που έχουν καταγραφεί από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν χτυπήσει “κόκκινο” καθώς στα μισά της ημέρας βρίσκονται στο διπλάσιο από τον θεσμοθετημένο μέσο όρο. Υπέρβαση των ορίων είχε καταγραφεί και την προηγούμενη Κυριακή, όμως η σημερινή είναι η πιο… θολή ημέρα για την περιοχή!

Όπως δήλωσε στο Epiruspost ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα καταγράφεται συνήθως την άνοιξη.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • skoni gia1

Στην Αφρική η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι νοτιάδες που επηρεάζουν την χώρα μας, αυτή την εποχή, μεταφέρουν την σκόνη της ερήμου.

Το φαινόμενο δεν καταγράφεται το καλοκαίρι καθώς στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι, ενώ το χειμώνα αν μεταφερθεί σκόνη ξεπλένεται πολύ γρήγορα από την βροχή… Πρόκειται για τις μέρες εκείνες που σημειώνεται λασποβροχή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, ο μέσος όρος αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σε ένα εικοσιτετράωρο.

Σήμερα και με την ημέρα να βρίσκεται ακόμη στα μισά, έχουν μετρηθεί ήδη 100 μικρογραμμάρια, ποσότητες εξαιρετικά υψηλές. Υπέρβαση του μέσου όρου είχε καταγραφεί και την προηγούμενη Κυριακή όπου οι ποσότητες έφτασαν στα 70 μικρογραμμάρια.

Σημειώνεται ότι με τις συνθήκες που επικρατούν, οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη παραμονή στην ύπαιθρο και κυρίως τις εξωτερικές εργασίες και την γυμναστική.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • skoni gia2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ