Σήμερα η μεγάλη μέρα για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

XARTHS

XARTHSΑνοίγουν οι προσφορές ελληνικών και ξένων εταιριών….

Με καθυστέρηση περίπου 2,5 μηνών ξεκινά η αξιολόγηση των οκτώ προσφορών που κατέθεσαν εταιρείες, ελληνικές και μη, για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο Νομός Ιωαννίνων.

Οι προσφορές είχαν κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, στο πλαίσιο της διεθνούς προκήρυξης με τη διαδικασία «ανοικτών θυρών» και το άνοιγμα θα γίνει σήμερα και σ΄αυτό έχουν κληθεί να παραστούν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες που έχουν καταθέσει φακέλους.

Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας αποδίδεται στην ανάγκη προώθησης του διαγωνισμού για την πραγματοποίηση μη αποκλειστικών σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης. Οι προσφορές για τον διαγωνισμό αυτόν παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κατατέθηκαν μετά την προκήρυξη των εκλογών του περασμένου Μαΐου, οπότε η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να παραπέμψει τη συνέχιση της διαδικασίας μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη «μάχη», για τη διεκδίκηση των ερευνών πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, έχουν ριχτεί ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες.

Για τις έρευνες στο Νομό Ιωαννίνων προσφορές έχουν καταθέσει οι: ΕΛΠΕ–Edison (Ιταλία)- Melrose Resources (Βρετανία), Energean Oil (Παραχωρησιούχος Πρίνου) – Petra Petroleum (Καναδάς) – Schlumberger, Arctic Hunter Energy- KO Enterprises, Chariot Oil and Gas.

Για την προώθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος συνέστησε 17 μελή επιτροπή με πρόεδρο τον γ.γ. του υπουργείου Κώστα Μαθιουδάκη και αναπληρώτρια την καθηγήτρια του ΕΜΠ, Σοφία Σταματάκη.

Η επιτροπή ως έργο έχει την αξιολόγηση των προτάσεων και τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους επενδυτές. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης, θα εισηγηθεί προς τον υπουργό τους προτεινόμενους επενδυτές για κάθε περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ