Σήμα κινδύνου για τους ασπροπάρηδες

ASPROPARHSΆρχισαν να φτάνουν στη χώρα μας πριν από λίγες εβδομάδες έχοντας διασχίσει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Τουρκία, έχοντας διασωθεί από πολέμους μα κινδυνεύοντας να σκοτωθούν εδώ από δηλητήρια που τοποθετούν ασυνείδητοι στη φύση.

Οι περίφημοι Ασπροπάρηδες, το πουλί – σύμβολο των Μετεώρων, απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων. Στην περιοχή, η οποία άλλοτε φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη αποικία στην Ελλάδα, έχουν απομείνει ελάχιστα ζεύγη πουλιών.

Συνδεδεμένος με το τοπίο των Μετεώρων, αυτός ο μικρός γύπας έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% τα τελευταία 30 χρόνια αριθμώντας πλέον λιγότερα από 15 ζευγάρια σε ολόκληρη τη χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μία από τις κυριότερες αιτίες για τη δραματική μείωση του πληθυσμού του Ασπροπάρη είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ελληνική ύπαιθρο, φαινόμενο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ