Σιγήν ιχθύος για τα όρια της λίμνης και το Προεδρικό Διάταγμα..

LAKE_PT8

Σιγήν ιχθύος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά για το καυτό, όπως εξελίσσεται, θέμα της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας.

Η οριοθέτηση υπήρξε μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε προ δεκαετίας.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο άνοιξε θέμα αλλαγής ορίων, άνευ περισσότερων στοιχείων, αρχικά από την βουλευτή Μαρία Κεφάλα και εν συνεχεία από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος.

Ωστόσο πρόκειται για ένα ζήτημα που ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το απασχολεί. Εάν και εφόσον κατατεθεί αίτημα αλλαγής ορίων στη λίμνη τότε αυτό θα εξεταστεί από την Κτηματική Υπηρεσία.

Παρόλα αυτά, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κατά την διήμερη επίσκεψή του στα Γιάννινα, είχε συναντήσεις με φορείς αλλά και κατοίκους παραλίμνιων περιοχών.

Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει καμία απολύτως αναφορά στο θέμα, στο περιεχόμενο των συζητήσεων αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις ώστε να μην επισκιάσει την πρωτοβουλία του για την ποδηλατοβόλτα ατόμων με προβλήματα όρασης!

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη

Παρότι εδώ και ένα χρόνο περίπου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος δήλωνε ότι είναι θέμα λίγου… χρόνου να δοθεί προς διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της λίμνης αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

Μοιάζει εξαιρετικά αδύνατο να συμβεί το επόμενο διάστημα καθότι ουσιαστικά έχει ανοίξει η προεκλογική αυλαία και κανένας δεν θα ήθελε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις. Έτσι όπως όλα δείχνουν μία ακόμη κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της χωρίς να έχει πράξει το αυτονόητο, την ολοκλήρωση δηλαδή μιας μελέτης που σέρνεται σχεδόν 15 χρόνια.

Οι γνωρίζοντες δε πολύ καλά τα θέματα της λίμνης, επισημαίνουν με νόημα, πως οποιαδήποτε αλλαγή στην οριοθέτηση επηρεάζει άμεσα και το ΠΔ Λίμνης. Ως εκ τούτου απαιτείται η απαραίτητη πολιτική βούληση που θα ιεραρχήσει τα θέματα και θα δώσει προτεραιότητες. Αν δηλαδή όντως η κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει τα όρια της λίμνης τότε θα πρέπει να προχωρήσει και ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια το Προεδρικό Διάταγμα.

Προς το παρόν πάντως το μόνο που φαίνεται να περισσεύει είναι οι συζητήσεις και όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές και οι υποσχέσεις προς τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ