Σφοδρή αντιπαράθεση για την διαμόρφωση του δρόμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου

Ένα ακόμη θερμό επεισόδιο μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης προκαλεί η προετοιμασία για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννινα. Η  επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη οριστικοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, κατά την συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Ο λόγος της επίσκεψης είναι τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παΐσιου που προγραμματίζονται για τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Με αφορμή το γεγονός αυτό και μετά από αίτημα της Μητρόπολης, ο Δήμος προχωρά το έργο της κατασκευής του δρόμου προς την εκκλησία. Η διαμόρφωση του δρόμου όπως και του περιβάλλοντος χώρου είναι παρεμβάσεις απαραίτητες για την λειτουργικότητα του ναού.

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου προχώρησε στην ανάθεση του έργου.

Η παράταξη της Ενότητας Πολιτών, η οποία διαφώνησε και καταψήφισε, πέρασε στην επίθεση κάνοντας λόγο για «περίεργη ανάθεση» και για παράκαμψη της νομιμότητας.

«Με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε η διαδικασία που επέλεξε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης την υλοποίηση του έργου της διάνοιξης και διαμόρφωσης της οδού  Ιερώνυμου Β, πέριξ του νεόδμητου ναού του Αγίου Παϊσίου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

Με μια ανεξήγητη και παντελώς αβάσιμη επιχειρηματολογία περί του κατεπείγοντος του θέματος, παρακάμπτοντάς επί της ουσίας τη νομιμότητα, ανέδειξε οριστικό ανάδοχο για το έργο με ποσοστό έκπτωσης 5%!

Δυστυχώς οι φόβοι που είχαμε εκφράσει για τη  σημαντική οικονομική ζημία που θα υποστεί ο Δήμος επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν επελέγη ο μόνος νόμιμος τρόπος της δημοπράτησης του έργου με συνοπτικό  διαγωνισμό, ο οποίος θα εξασφάλιζε πολύ μεγαλύτερη έκπτωση που θα προσέγγιζε το 50%, αν λάβουμε υπόψη τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί στο παρελθόν για αντίστοιχα έργα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι δεν είναι αντίθετη με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και θυμίζει ότι ως Δημοτική Αρχή ήταν αυτή που παραχώρησε την έκταση για την ανέγερση του ναού.

«Ως παράταξη, ψηφίσαμε την εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου του έργου, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αναγκαιότητα για την κατασκευή του, καθώς και τη σπουδαιότητα για την πόλη μας της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα θυρανοίξια του Ναού στις αρχές Ιουλίου.

Μια επίσκεψη η οποία είναι προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες, δίνοντας επαρκέστατο χρόνο στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει έγκαιρα στις απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφάλιζαν την ολοκλήρωση του έργου και τα συμφέροντα του Δήμου.

Έχουμε στηρίξει και εξακολουθούμε να στηρίζουμε το σημαντικό θρησκευτικό και κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων. 

Είμαστε όμως, και θα εξακολουθούμε να είμαστε, απέναντι σε πρακτικές της Δημοτικής Αρχής η οποία συνεχίζει να οδηγεί τη δρομολόγηση σημαντικών παρεμβάσεων στο «παρά πέντε» και στη συνέχεια να επικαλείται την έλλειψη χρόνου για την υλοποίηση τους, ακολουθώντας διαδικασίες που προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία στο Δήμο.

Την καλούμε να αλλάξει τακτική γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα βρει απέναντι της το σύνολο των Γιαννιωτών», καταλήγει στην ανακοίνωσή της. 

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν άμεση. Τονίζεται πως η διαδικασία για την κατασκευή του έργου είναι καθ’ όλα νόμιμη και η μοναδική που εγγυάται την ολοκλήρωσή του μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

«Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της, μετά από ολιγοήμερη ραστώνη, ανακάλυψαν «περίεργη ανάθεση» από τη Δημοτική Αρχή αλλά και έλλειμμα ενημέρωσης για το προσφυγικό και τη δομή του Κατσικά.

Στην προσπάθειά τους, που γίνεται εμμονή, να ασκήσουν αντιπολίτευση, πέφτουν σε σοβαρά λάθη και ανακρίβειες.

Προφανώς αυτό δεν γίνεται από άγνοια αλλά με σκοπιμότητα καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν απαντηθεί ενδελεχώς σε συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το αίτημα για την κατασκευή του δρόμου υπεβλήθη από την Μητρόπολη Ιωαννίνων στις 8 Φεβρουαρίου και μετά την επίσκεψη του Μητροπολίτη στο Φανάρι όπου οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Την ίδια ημέρα ο δήμαρχος διαβίβασε το έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να κινηθεί η διαδικασία για την κατασκευή του δρόμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου, προχώρησε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για το συγκεκριμένο έργο και στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να συμπεριληφθεί η κατασκευή του δρόμου.

Η τροποποίηση του προϋπολογισμού επικυρώθηκε στις 27 Μαρτίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο Δήμος ξεκίνησε άμεσα την διαδικασία θεωρώντας ότι η κατασκευή του δρόμου προς το Ναό του Αγίου Παισίου, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωσή του.

Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος, είναι πως η πόλη οφείλει να δείξει το καλύτερό της πρόσωπο κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη καθώς πρόκειται για την κορυφαία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας αλλά και προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

«Ο Δήμος ακολουθώντας το θεσμικό πλαίσιο περί απρόβλεπτων καταστάσεων προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία με περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, διαδικασία πλήρως νόμιμη και εντελώς διαφορετική απ΄αυτή της απευθείας ανάθεσης.

Στην προκειμένη περίπτωση κλήθηκαν και κατέθεσαν προσφορές  πέντε εργοληπτικές εταιρίες που εκτελούν παρόμοια έργα στο Δήμο Ιωαννιτών αυτή την περίοδο.

Είναι ο μοναδικός τρόπος, που οριακά, διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου μέχρι τις αρχές του Ιουλίου που είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει έμπρακτα το έργο της Μητρόπολης. Δεν επιδιώκει εντυπώσεις αλλά εργάζεται με συνέπεια για την ουσία.

Η κοινωνία προφανώς και βλέπει και κρίνει… Μπορεί επίσης και να συγκρίνει», καταλήγει η ανακοίνωση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ