Σφοδρές αντιπαραθέσεις για το έργο του οδοφωτισμού

odofotismos

Νέο μέτωπο έχει ανοίξει στο Δήμο Ιωαννιτών με εμπλοκή όμως και της Περιφέρειας Ηπείρου, αυτή την φορά για το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια η οποία πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην ανάδειξη οριστικού αναδόχου.

Δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, του Θωμά Μπέγκα και του Λάζαρου Νάτση, έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην Δημοτική Αρχή μιλώντας για ξεπούλημα του δημοτικού φωτισμού και για ανάγκη διακοπής του διαγωνισμού.

«Ο δημοτικός οδοφωτισμός, βασική υποδομή του δήμου, παραδίδεται για 12 χρόνια σε ιδιώτη με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ενός μόνο ενδιαφερόμενου και με έκπτωση μόλις 1%, για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 19 εκ. ευρώ.

Κι όλα αυτά σε βάρος των γιαννιωτών, οι οποίοι «θα πληρώσουν το μάρμαρο».

Γιατί άραγε η δημοτική αρχή κρατάει «χαμηλούς τόνους» μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της κατακύρωσης του διαγωνισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία παρέδωσε εν λευκώ ένα έργο αποκλειστικής αρμοδιότητας του δήμου Ιωαννιτών;

Μετά το αποτέλεσμα φιάσκο αυτού του διαγωνισμού θα ενημερώσει κανείς τους γιαννιώτες ποιο θα είναι το όφελος γι’ αυτούς, ειδικά σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά;

Η δημοκρατία απαιτεί τουλάχιστον μια συζήτηση ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

Οι μέρες της ραστώνης του Αυγούστου μπορεί να βοηθάνε για να μην πάρει διαστάσεις ένα ακόμα φιάσκο της δημοτικής αρχής.

Το θέμα όμως δεν κλείνει εδώ. Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας στο πλαίσιο της υπεράσπισης των συμφερόντων των γιαννιωτών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενότητα Πολιτών του Θωμά Μπέγκα.

Να σταματήσει ο διαγωνισμός για το έργο ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση.

«Με τις τιμές ενέργειας να σκαρφαλώνουν επικίνδυνα, όλες οι δημόσιες δηλώσεις των τοπικών αρχόντων πήγαν στον βρόντο.

Να πληρώσουμε €19.000.000 στον “μισητό εχθρό” του κ. Καχριμάνη, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, τα επόμενα 12 χρόνια για να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με led.

50% έκπτωση έλεγε και ξαναέλεγε ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις  και συνεντεύξεις του, θα είχε προαπαιτούμενο το έργο. Θα είχαμε μεγάλη συμμετοχή, μία εταιρεία μόνο. Μάλλον δεν είχε καταλάβει.

 Ακολουθούσε ασθμαίνοντας υποτακτικά και η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών στο ίδιο τροπάριο. Δεν θα κάνουμε τίποτε δεν θα πληρώσουμε τίποτε. Οπότε τι να πουν τώρα στους πολίτες; 

Προτίμησαν να μην πουν τίποτα.

Άνθρωποι και πολιτικές επικίνδυνες και ζημιογόνες για τον τόπο και την κοινωνία. Πριν δύο χρόνια τα είπαμε ΟΛΑ και τα εξηγήσαμε αναλυτικά. Με χαρτί και μολύβι τα βάλαμε κάτω (οκ χρησιμοποιήσαμε και excel) και αποδείξαμε την ζημιά που θα επέφερε στον Δήμο η απόφαση να πάει το έργο αντικατάστασης των λαμπτήρων led με ΣΕΑ. Υπολογίσαμε μάλιστα την ζημιά θεωρώντας ότι το έργο θα έπαιρνε 25% έκπτωση. Τελικά πήρε 1%.

Τρομάζουμε να υπολογίσουμε πλέον την συνολική ζημιά στην συγκεκριμένη ενεργειακή συγκυρία που από τα €6,3εκ με τις προ διετίας παραδοχές ξεπερνάει πλέον τα €10εκ. μιας και το έργο δεν πήρε ουσιαστικά έκπτωση. Οι τιμές ρεύματος ανηφορίζουν και η αύξηση των δημοτικών τελών είναι πλέον αναπόφευκτη» τονίζει στην ανακοίνωση.

Η Δημοτική Αρχή

Η Δημοτική Αρχή απάντησε με γραπτή ανακοίνωση και μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για να εκπονηθούν οι μελέτες και να ωριμάσει το έργο, καθώς το κόστος καλύφθηκε από τον μηχανισμό ELENA.

Ο Δήμος δεν χρεώθηκε ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης.

Ο Δήμος δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, που θα αφορά σε όλη την έκταση του Δήμου και σε όλες τις Δημοτικές ενότητες!

Με την ολοκλήρωση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού θα δοθεί η δυνατότητα για άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Όσοι μιλούν για ποσοστά και εκπτώσεις οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο προυπολογισμός σε ένα έργο ΣΕΑ (Σύστημα Ενεργειακής Αναβάθμισης) δεν καθορίζεται με ποσότητες εργασιών και τιμές μονάδας ενός κλασικού δημόσιου έργου αλλά προκύπτει από την Ελάχιστη Εκτιμώμενη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας που για το διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών προσδιορίστηκε στο 62,42% επί της τρέχουσας ενεργειακής κατανάλωσης του οδοφωτισμού.

Το ποσοστό αυτό κρίνεται ικανοποιητικό και μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με άλλες περιοχές όπου προσδιορίζεται από 57% μέχρι 60%.

Σε όλη την περίοδο λειτουργίας του έργου -12 έτη- ο Δήμος θα έχει ταμειακή εξοικονόμηση, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως με βάση τις σημερινές τιμές.

Αυτά τα χρήματα θα επιστρέφουν στους δημότες με μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Είναι σαφές ότι με την ολοκλήρωση του έργου μόνο οφέλη θα προκύψουν, ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου η ενεργειακή κρίση εντείνεται και ταυτόχρονα αναζητούνται λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Όση λάσπη λοιπόν και αν πετούν δεν πιάνει.

Η Δημοτική Αρχή κατανοεί ότι το γαρ πολύ της θλίψεως…

Η Δημοτική Αρχή κατανοεί τη θλίψη ορισμένων γιατί προχωρά το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού.

Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η πόλη απέκτησε το κτίριο του παλιού πανεπιστημίου, όπου θα κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διοικητικό κέντρο.

Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εγκρίθηκε η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Κατανοεί την θλίψη τους γιατί το κέντρο της πόλης αλλάζει.

Κατανοεί την θλίψη τους γιατί εξελίσσονται έργα σε κάθε γωνιά του Δήμου.

Κατανοεί την θλίψη τους γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή βάζει το συμφέρον των πολιτών πάνω από όλα.

Ας συνεχίσουν λοιπόν να σκιαμαχούν!»

Και η Περιφέρεια Ηπείρου

Διευκρινίσεις  για την ανάδειξη αναδόχου στο διαγωνισμό ledτου Δήμου Ιωαννιτών έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της σημερινή συνέντευξης τύπου.

«Όταν βγήκε η διακήρυξη του έργου με τις τότε τιμές της κιλοβατώρας, το κόστος του Δήμου Ιωαννιτών χωρίς Φ.Π.Α. για δώδεκα χρόνια ήταν 24.797.641,587 ευρώ. Το συνολικό κέρδος του Δήμου Ιωαννιτών από την αντικατάσταση είναι 3.747.682,56 ευρώ συν τον εξοπλισμό που θα αλλάξει όλος. Δεν βάζει ευρώ και βρίσκεται σε ένα έργο τελειωμένο, στο οποίο στο τέλος των 12 ετών θα λάβει 3.747.682,56 ευρώ, με βάση τις τιμές κατά την διαμόρφωση της διακήρυξης και όχι τώρα που η μεγαβατώρα έχει ξεφύγει. Το 1% είναι από αυτά που η εταιρεία κερδίζει και δίνει αυτό  στο Δήμο Ιωαννιτών».

Όπως σημείωσε, από την αρχή είχε τεθεί μια γενική έκπτωση και δεν μπορούσε  να περάσει τίποτε παραπάνω. «Είχαμε σφίξει τα πράγματα από την αρχή. Τα έχω πει στους συναδέλφους, πως αυτά είναι μετρημένα και για μηδέν έκπτωση. Τα έχω πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν μπορούν να βγαίνουν συνάδελφοι σήμερα και να καταγγέλλουν πως στο μεν εργοστάσιο κυνηγάω την εταιρεία και στα Led στο Δήμο Ιωαννιτών ανοίγω διάπλατα τις πόρτες», τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε πως στην διακήρυξη περιλαμβάνεται όρος πως με το πέρας των 12 ετών με την παράδοση του έργου, «οι λαμπτήρες θα πρέπει να έχουν διάρκεια ζωής. Από αυτά θα έχουν και ένα αφανές κέρδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ