Από τους 4.500 στους 25.500 πλειστηριασμούς – Παρέμβαση Τσίμαρη στη Βουλή

tsimaris

Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των δανειοληπτών άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Τσίμαρης έθεσε στο επίκεντρο της παρέμβασής του την κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, επισημαίνοντας ότι οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, αυξήθηκαν από 4.500 το 2021 σε 25.500 το 2025.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους δανειολήπτες που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής όχι από επιλογή, αλλά εξαιτίας απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως η απώλεια εργασίας ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως ανέφερε, ένας στους δέκα Έλληνες αντιμετωπίζει καταστροφικές δαπάνες υγείας, με περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες να επιβαρύνονται με ποσά που δυσκολεύονται να καλύψουν από το εισόδημά τους.

«Αρκεί ένα χειρουργείο, μια χρόνια θεραπεία. Και η οικογένεια που ήταν συνεπής βρίσκεται με ληξιπρόθεσμα, με κόκκινο δάνειο, απέναντι σε ένα fund», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την οικονομική επιβάρυνση από την υγεία με τον κίνδυνο υπερχρέωσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε επίσης κριτική στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε κακή νομοθέτηση λόγω της έκτασής του, καθώς περιλαμβάνει 390 άρθρα. Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 23, που προέβλεπε τη μετατροπή συμφωνίας ρύθμισης με fund σε εκτελεστό τίτλο χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση. Χαρακτήρισε την απόσυρσή του δικαίωση των αντιδράσεων και της παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχη πρόβλεψη εξακολουθεί να υπάρχει στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Στο ζήτημα των 120 δόσεων, ο κ. Τσίμαρης υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν προσφέρει την ελάφρυνση που χρειάζονται οι οφειλέτες. Επισήμανε ότι προβλέπει επιτόκιο 5,84%, έναντι 3% που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ, όπως ανέφερε, δεν προβλέπει ουσιαστική ελάφρυνση των προσαυξήσεων και αφήνει εκτός σημαντικές κατηγορίες οφειλών.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για ένα συνολικό πλαίσιο που περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας, ρυθμίσεις δανείων έως 35 χρόνια με βάση το πραγματικό εισόδημα, 120 δόσεις με επιτόκιο 3%, ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό και ειδική αντιμετώπιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους εγγυητές.

«Η οικονομική σταθερότητα δεν μπορεί να οικοδομείται πάνω στην οικονομική ανασφάλεια των πολιτών», ήταν το μήνυμα του βουλευτή Ιωαννίνων, ο οποίος έκλεισε την παρέμβασή του υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google