Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υπηρεσίες του Δήμου

dimarxeio_1Οι τεράστιες περικοπές θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης –ΚΑΠ και ΣΑΤΑ- δημιουργούν ένα ασφυκτικό τοπίο και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα. Αυτό επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ανάγκες είναι τεράστιες, οι περικοπές συνεχείς και αν άμεσα δεν υπάρξει λύση, τότε και η τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει μέρος που γενικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το κεντρικό κράτος.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ, η οποία συνεδριάζει αύριο. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης.

Κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα, ετέθη το θέμα της μεταφοράς υπηρεσιών του Δήμου σε νέο κτίριο και το ύψος του μισθώματος.

Στο θέμα απάντησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σημειώνοντας ότι η τελική συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ενώ έκανε γνωστό πως η διαπραγμάτευση για περαιτέρω μείωση του μισθώματος είναι σε εξέλιξη.

«Το ιδανικό θα ήταν να είχαμε φτιάξει ένα καινούριο δημαρχείο. Αυτό όμως δεν έγινε. Η μεταφορά παρέχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης υπηρεσιών που σήμερα λειτουργούν σε διάφορά κτίρια και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και κυρίως θα εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία σήμερα δεν έχουν πρόσβαση» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Στο νέο κτίριο, μετά από μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών, μπορούν να εγκατασταθούν οι εξής υπηρεσίες: οικονομική (με όλα τα τμήματα), διοικητική (με όλα τα τμήματα), επιτροπές Παιδείας και γραφεία Αντιδημάρχων.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο Δήμος θα εγκαταλείψει έξι ενοικιαζόμενους χώρους.

Το μηνιαίο μίσθωμα θα ανέλθει στο ποσό των 14.900 € ενώ εξετάζεται το περιθώριο περαιτέρω μείωσης.

Πρακτικά θα επέλθει και μείωση κοινοχρήστων, δεδομένου ότι το κτίριο είναι τεχνολογικά και ενεργειακά σύγχρονο.

Επιπλέον, είναι μεγαλύτερο σε επιφάνεια από τους χώρους που χρησιμοποιούνται σήμερα και διαθέτει υπόγειο 400 τετραγωνικών, απολύτως κατάλληλο για αρχείο.

Το νέο κτίριο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία να παρέχει σε όλες τις υπηρεσίες του τέτοια πρόσβαση, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει.

Να σημειωθεί τέλος ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς και του ΚΕΠ το οποίο για ένα χρόνο θα λειτουργήσει στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, το οποίο για το ίδιο χρονικό διάστημα έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν δύο κινητές λαϊκές αγορές, που αποτελούσαν και αίτημα των κατοίκων, στις περιοχές των Σεισμοπλήκτων και της Δροσιάς- Πεντέλης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η Λαϊκή στην περιοχή Δροσιάς- Πεντέλης θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη στην συμβολή των οδών Καπετάν Λεπενιώτη- Καπετάν Χασιώτη και Πεντέλης και θα αναπτύσσεται σε έκταση διακοσίων τετραγωνικών.

Στα Σεισμόπληκτα θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, στη συμβολή των οδών Ευζώνων και Σπύρου Λούη και θα καλύπτει έκταση 250 τετραγωνικών.

ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό όπως και για την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων για την αποκομιδή απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας και Μπιζανίου.

Οι διαγωνισμοί, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, θα γίνουν ξεχωριστά για κάθε Δημοτική Ενότητα καθώς ο Καλλικράτης παρέχει αυτή τη δυνατότητα και με προϋπολογισμούς χαμηλότερους από εκείνους που αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία ξενώνα αστέγων στα Γιάννινα όπως επίσης την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού λαχανόκηπου, δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ