Σε μεγάλη βάθη η πιθανότητα πετρελαίων

IOANNINA-PETRELAIAΜέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί γεωτρύπανα στην περιοχή του Καλπακίου προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα που θα γίνει καθώς η πρώτη είχε ολοκληρωθεί άδοξα το 2002 όταν τότε η Κοινοπραξία Enterprise Oil εγκατέλειψε αιφνίδια τις εργασίες ισχυριζόμενη την ύπαρξη υψηλών πιέσεων.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των επιστημόνων το τμήμα της Ηπείρου, βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).

Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επιστράφηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων).

Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ