Σε κατάσταση συναγερμού για την τριστέτσα

PORTOKALIAΣε κατάσταση συναγερμού τίθενται οι υπηρεσίες της Άρτας μετά την ανίχνευση του καταστρεπτικού ιού της τριστέτσα σε ένα κτήμα της πεδιάδας. Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται είναι να αποφευχθεί η διάδοση του ιού στα εσπεριδοειδή της περιοχής, γεγονός που θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες.

Μετά την εμφάνιση της τριστέτσας σε φυτώριο της Λακωνίας εμφανίστηκε τριστέτσα και σε φυτώριο στην Κορινθία σε διετή δενδρύλλια μανταρινιάς ποικιλίας κλημεντίνης που προορίζονταν για μητρική φυτεία.

«Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί όταν προμηθεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό δηλαδή δενδρύλλια, αυτά πρέπει να προέρχονται είτε από τα φυτώρια της περιοχής μας που έχουν ελεχθεί από την υπηρεσία μας και είναι απαλλαγμένα από τον ιό της τριστέτσα, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που στείλαμε για ανίχνευση του ιού στο Μ.Φ.Ι. το έτος 2011, είτε από φυτώρια εκτός του Νομού τα οποία να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την εισαγωγή πολ/κου υλικού από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. (Ιταλία).

Συνιστάται να μη γίνεται χρήση εμβολίων από εσπεριδοειδή του Νομού και ιδιαίτερα από την περιοχή που ανιχνεύτηκε ο καταστρεπτικός ιός της τριστέτσας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ