Σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα στην Αρχαία Πανδοσία

pandosia

Σε σύσκεψη που έγινε στο Καναλάκι, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ζαχαριάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Μάρκου, υποδέχτηκαν την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Δρ. Ανθή Αγγέλη, τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βασιλικάτων Ιταλίας Δρ. Δημήτριο Ρουμπή, την αρχαιολόγο κα. Δήμητρα Δρόσου και τον κ. Πέτρο Τζάκο εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Νεκρομαντείου και Αχέροντα, με θέμα συζήτησης το πρόγραμμα αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Πανδοσία στην Τ.Κ. Καστρίου.

Στην συνάντηση οι υπεύθυνοι του προγράμματος, παρουσίασαν τα κύρια στοιχεία της δράσης, το χρονοδιάγραμμα, καθώς και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την προσπάθεια και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε αυτή με κάθε τρόπο, μέσα και προσωπικό, εκφράζοντας το σύνολο της βούλησης των δημοτών, για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας.

Το διετές ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πρέβεζας Ανθής Αγγέλη ενώ συμμετέχει και ομάδα Ιταλών επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Ρουμπή. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν οι προκαταρτικές τοπογραφικές και ανασκαφικές εργασίες, με σκοπό την κατάρτιση τοπογραφικών σχεδίων και την συλλογή αρχαιολογικών δεδομένων για τον σημαντικό αυτό αρχαιολογικό χώρο.

Ο αρχαίος οικισμός του Καστριού Φαναρίου έχει ταυτιστεί από μελετητές με την αρχαία Πανδοσία, έδρα της «ΤΕΤΡΑΠΟΛΕΩΣ», των τεσσάρων αποικιών που ιδρύθηκαν από Ηλείους αποίκους στην επικράτεια της αρχαίας Κασσωπαίας πιθανότατα κατά την Αρχαϊκή περίοδο. Βρίσκεται επάνω σε κωνικό λόφο ύψους 107 μ. και κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος το 1962. Να σημειωθεί ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα συστηματικές ανασκαφικές εργασίες στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Καστριού. Η έκταση της αρχαίας πόλης είναι κατά μεγάλο μέρος γνωστή χάρη στον τοπογραφικό σχεδιασμό των οχυρώσεων και των λοιπών ορατών αρχιτεκτονικών καταλοίπων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σωτήρη Δάκαρη και το έργο του “Cassopaia and the Elean colonies”, που εκδόθηκε το 1972 στην Αθήνα. Μικρής κλίμακας επιφανειακές έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί κυρίως στη δεκαετία του 1990 στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “Nikopolis Project”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ