Σε διαβούλευση το σχέδιο… Φυσικό αέριο στην Ήπειρο με πλάνο πενταετίας..

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το Σχέδιο Πενταετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2017-2021 του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου Λοιπής Ελλάδας, όπως αυτό υποβλήθηκε από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. Στον χάρτη της επόμενης πενταετίας περιλαμβάνεται και η Ήπειρος, χωρίς ωστόσο στον σχεδιασμό αυτό να προσδιορίζεται η πηγή προέλευσης του φυσικού αερίου. Τα σενάρια βέβαια είναι γνωστά… Είτε μέσω κάποιου αγωγού –κάτι που μοιάζει εξαιρετικά μακρινό- είτε με την δημιουργία σταθμού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο δίκτυο που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα συνδεθούν 460 οικισμοί των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου καθώς και 110 εμπορικοί τελικοί πελάτες.

Οι συνδέσεις μάλιστα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το 2020 με ορίζοντα πενταετίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή των υποδομών διανομής προέρχονται κατά 50% από το ΕΣΠΑ και τα αντίστοιχα Περιφερειακά Προγράμματα, κατά 40% από δανεισμό και το 10% θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά σημεία σχετικά με το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, όπως είναι για παράδειγμα η πηγή τροφοδοσίας αλλά και το συνολικό μήκος των αγωγών που θα καλύψουν την περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ