Σχολικές εκδρομές ή… χρυσές δουλειές; -Τι απαντά ο κ. Σταύρος Μανώλης για τις διοργανώσεις που αναλαμβάνει…

PRAGAΣάλος έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Epiruspost.gr για τη διοργάνωση των σχολικών εκδρομών, οι οποίες γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από ένα τουριστικό γραφείο των Ιωαννίνων. Στο αρχικό δημοσίευμα το γραφείο δεν κατονομάζονταν, άλλωστε δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Ο κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας, είναι απολύτως λογικό, μέσα στο πλαίσιο του νόμου, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και να φροντίζει για τη διασφάλισή τους.

Ζητούμενο είναι αυτά που συμβαίνουν στις σχολικές επιτροπές που συστήνονται για τη διενέργεια των διαγωνισμών και την αξιολόγηση των προσφορών. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τόσα υποκειμενικά κριτήρια στην αξιολόγηση που στο τέλος παύει να είναι αντικειμενικά.

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως από τον χώρο της εκπαίδευσης, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Ούτε καν από την Δευτεροβάθμια που εν τέλει θα έπρεπε να μεριμνά για τέτοιου είδους ζητήματα.

Είναι γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της αναρτώνται όλες οι προκηρύξεις για την διοργάνωση εκδρομών, όμως δεν υπάρχουν πουθενά τα αποτελέσματα, ούτε βέβαια τα πρακτικά των επιτροπών που τους διενεργούν.

Συν τοις άλλοις υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από επαγγελματίες της περιοχής που οι προσφορές τους πήγαν στο καλάθι των αχρήστων ότι ζήτησαν τα πρακτικά από τους υπεύθυνους των σχολείων και δεν τα πήραν ποτέ.

Στο δημοσίευμα του Epiruspost.gr απάντησε με μία μακροσκελή επιστολή ο κ. Σταύρος Μανώλης ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου, που θεώρησε ότι φωτογραφήθηκε ως αυτός που αναλαμβάνει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τη διοργάνωση των εκδρομών.

Ο κ. Μανώλης, δεν αμφισβητεί το γεγονός αυτό, το οποίο αποδίδει στον υψηλό επαγγελματισμό του γραφείου του και στις άριστες υπηρεσίες που προσφέρει.

Βέβαια επιχειρεί να απαντήσει και για λογαριασμό των σχολικών επιτροπών, αλλά αυτό θα έπρεπε να το κάνουν οι ίδιες αν εκτιμούν ότι έχουν τέτοιο λόγο.

Επειδή προσπαθεί να προσάψει στο Epiruspost.gr την κατηγορία ότι, μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων γραφείων, του απαντούμε πως αυτό μπορεί να το αναζητήσει μόνο μακριά από μας!

Το Epiruspost.gr παρουσίασε μέρος έρευνας που έχει κάνει –και αυτό σημειώνονταν στο δημοσίευμα- παρουσίασε πληροφορίες που έχει συλλέξει και ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε να κάνουμε τον Εισαγγελέα, ούτε τον ντετέκτιβ….

Μοναδικός στόχος είναι να κάνουν οι μαθητές τις ωραιότερες εκδρομές, τις πιο ποιοτικές και ασφαλείς στις καλύτερες τιμές, καθώς μία οικογένεια στις σημερινές οικονομικές συνθήκες μπορεί να στερηθεί αρκετά πράγματα για να ανταποκριθεί στην επιθυμία του παιδιού. Αυτός και κανένας άλλος!

Και επειδή ο κ. Μανώλης ή όποιος συνέταξε την επιστολή- απάντηση, παραδίδει αρκετά μαθήματα περί δημοσιογραφίας, οφείλουμε να του πούμε ότι το Epiruspost.gr δεν αποτελεί blog αλλά ενημερωτικό portal. Αν δεν γνωρίζει τη διαφορά, σημειώνουμε ότι αυτή είναι τεράστια, καθώς το πρώτο είναι κάτι ανώνυμο, με ό,τι κι όσα αυτό συνεπάγεται, ενώ το portal έχει όνομα, τηλέφωνα, στοιχεία υπευθύνων και συντακτών. Αυτό ως μία μικρή λεπτομέρεια καθώς το βασικό είναι οι σχολικές εκδρομές και σίγουρα με την επιστολή του ο κ. Μανώλης δεν το κλείνει…

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Έκπληξη και μάλιστα πολύ μεγάλη προκάλεσε το δημοσίευμα στο blog σας προχθές Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 με τον τίτλο «Μίζες και μπίζνες με τις σχολικές εκδρομές», πολύ περισσότερο δε, αφού έμεινε «καρφωμένο» στην πρώτη θέση από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Πέραν δε της έκπληξης που προκάλεσε η πολύωρη ανάρτησή του στο blog σας, εύλογα μας προκάλεσε και την έκπληξη ότι το δημοσίευμα σας περιλαμβάνει απόψεις όχι απλά και μόνο «δημοσιογραφικές» αλλά απόψεις ατόμου που έχει γνώση «εκ των έσω» σχετικά με τα θέματα των τουριστικών γραφείων και των σχολικών εκδρομών.

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα:

Για ποιο λόγο ο συντάκτης του κειμένου ο οποίος υποτίθεται ότι προέβη στη σχετική έρευνα, δεν συμπεριλαμβάνει στην έρευνά του, τις απόψεις του τουριστικού γραφείου που με περισσή επιμέλεια «φωτογραφίζει» και βάλει κατ’ αυτού δριμύτατα, με στόχο ίσως να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή ζημία….προς όφελος όμως ποίου;

Αλλά αν δεν ήταν πράγματι τόσο «καθαρή» και στοχοποιημένη η εν λόγω «φωτογράφηση», ίσως η ενέργεια αυτή του συντάκτη να αντιμετωπίζονταν από τον καλοπροαίρετο αναγνώστη, ως άγνοια ή παράβλεψη, οπότε και η αντιμετώπιση ή η κριτική του κειμένου να ήταν διαφορετική.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση και ενώ διανύουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, γίνεται αντιληπτό από όλους μας ότι ο κάθε έντιμος και γνήσιος επαγγελματίας που δίνει τον δικό του αγώνα για να επιβιώσει ο ίδιος, η οικογένειά του και φυσικά οι οικογένειες των συνεργατών του, δεν μπορεί να επιτρέψει…. «κολπάκια» σαν κι αυτά που περιγράφονται στο αναρτημένο κείμενο (και ας μας επιτρέψει ο συντάκτης του το δανεισμό της ανοίκειας σε μας αυτής έκφρασης).

Πλανάται λοιπόν πλάνην οικτρά αυτός που νομίζει ως παντογνώστης ότι όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες που κατάφεραν να σταθούν αξιοπρεπώς στο χώρο τους, ύστερα από μακροχρόνιο κι αδιάλειπτο αγώνα, κόπο και ιδρώτα, το έχουν καταφέρει χρησιμοποιώντας αθέμιτους ή και ανήθικους ακόμη τρόπους για να επιβιώσουν.

Γιατί αν πράγματι το κατάφεραν, αυτό έγινε χάρη στη σκληρή δουλειά, τη συνέπεια, την εντιμότητα, τη γνώση και τον επαγγελματισμό, αλλά κυρίως στο σεβασμό απέναντι στο συμπατριώτη εν δυνάμει πελάτη, ο οποίος φυσικά δεν ανέχεται να εξαπατηθεί και να παραπλανηθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η εν λόγω επαγγελματική μας συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα, το αγοραστικό κοινό της πόλης και όχι μόνο να μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, πολύ δε περισσότερο αφού πραγματοποιούμε, εδώ και πολλά χρόνια, ένα σημαντικό ποσοστό των σχολικών εκδρομών των μαθητών μας.

Κι ετούτο γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν μετήλθαμε τρόπων ευκαιριακής αντιμετώπισης του λειτουργήματός μας, ως «διάττοντες αστέρες» όπως συμβαίνει με αρκετούς «συναδέλφους» στο χώρο και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών των ανήλικων παιδιών μας.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προβεί σε σοβαρές επενδύσεις στην εργασία μας, έτσι ώστε με ολοκαίνουργια, ιδιόκτητα και πολυτελή λεωφορεία που οδηγούνται από μόνιμους οδηγούς συνεργάτες μας, ικανότατους και σοβαρούς, αλλά και από εμάς τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, να πραγματοποιούμε εκδρομές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, παρέχοντας ταξίδια με υψηλό «standard» ασφάλειας, αναψυχής και ξεκούρασης. Τούτο δε επιτυγχάνεται διότι, εκτός των έμπειρων οδηγών συνεργατών μας οι οποίοι έχουν όλα τα απαιτούμενα από το νόμο προσόντα, επιλέγουμε πάντα τους πιο ικανούς και σοβαρούς ξεναγούς, τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια, και δεν πουλάμε ως «προιόν» τις εκδρομές άλλων γραφείων, πράγμα που από την εμπειρία μας, αποβαίνει συχνά σε βάρος της ίδιας της εκδρομής και κατ’ επέκταση σε βάρος του πελάτη που αγοράζει το «προιόν».

Αυτά λοιπόν περί εκδρομών τα οποία γράφηκαν όχι τυχαία αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Και δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή, γιατί είναι η περίοδος που προπαρασκευάζονται οι ετήσιες πολυήμερες σχολικές εκδρομές, μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ήτοι τις προκηρύξεις των ενδιαφερόμενων σχολικών μονάδων οι οποίες αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας έτσι την πλήρη δημοσιότητα που ο νόμος επιβάλλει.

Τα ενδιαφερόμενα πρακτορεία υποβάλλουν πάντοτε γραπτώς τις προσφορές τους, με τον επαγγελματισμό που μπορεί να διακρίνει τον καθένα από μας, οι δε σχολικές επιτροπές που συστήνονται ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επιλέγουν με ευθύνη τους και κατά την κρίση τους, το πρακτορείο που προσφέρει τα δεδομένα εκείνα που ανταποκρίνονται στα ποιοτικά, οικονομικά χαρακτηριστικά που απαιτεί ο νόμος και η εκάστοτε προκήρυξη.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν βέβαια «φήμες ή… διαπιστώσεις» αλλά πραγματικότητα που συμβαίνει σε κάθε σχολείο.

Είναι δυνατό λοιπόν ο συντάκτης του κειμένου να αγνοεί αυτά τα δεδομένα και να αφήνει υπονοούμε, μάλλον με ευκολία, σε βάρος των διαδικασιών, των επιτροπών, των καθηγητών, των γονέων αλλά και των μαθητών που συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, ως τάχα όλα αυτοί να συνωμότησαν σε βάρος κάποιου που «εμπορεύεται» εκδρομές;;;

Όσο δε για τα μεγάλα λεωφορεία, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα λεωφορεία μεγαλύτερα των 62 θέσεων, πλην των διώροφων που όμως δε ζητείται λόγω ασφαλείας και άνεσης για τις σχολικές εκδρομές.

Επιπλέον, στις σχολικές εκδρομές, δεν ενδείκνυται η χρήση των λεωφορείων των 20 θέσεων, έτσι αν σε ένα σχολείο πρόκειται να ταξιδεύσουν άνω των εξήντα μαθητών, πλέον των καθηγητών συνοδών, τότε η λύση είναι η χρήση δύο λεωφορείων 60 ή 50 θέσεων, με τους μισούς επιβάτες στο καθένα, πολύ περισσότερο αν πρόκειται για πολύωρο ταξίδι στο εξωτερικό κι όχι οι…. λύσεις που ειρωνικά προτείνει ο συντάκτης του κειμένου. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν συμμετέχει τουλάχιστον το 70% των μαθητών της τάξης, οπότε μία τάξη 90 παιδιών θα πραγματοποιήσει εκδρομή, αν συμμετέχουν τουλάχιστον οι 63 από αυτά, τα «μαγικά» λοιπόν δεν είναι αρκετά από μόνα τους για να πραγματοποιηθεί μία εκδρομή στο εξωτερικό με 50 μαθητές, όπως με περισσή ευκολία περιγράφει ο συντάκτης.

Σχετικά δε με τη διατροφή των μαθητών, τα πρωινά, γεύματα ή δείπνα σπεύδει να γράψει αυτά που θέλει να γράψει, χωρίς πραγματικά να έχει κάνει την έρευνα που θα έπρεπε, αφού δεν ρωτάει και τη δική μας γνώμη για τα «ρομαντικά γεύματα» στη Βιέννη κλπ. Ή ακόμη και τη γνώμη αυτών που έχουν ταξιδεύσει μαζί μας.

Όσο αφορά δε το θέμα της ασφάλειας και της αστικής ευθύνης, ο συντάκτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι όλοι οι εκδρομείς ασφαλίζονται από τα πρακτορεία υποχρεωτικά εκ του νόμου και ότι λαμβάνονται υποχρεωτικά όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το νόμο, αφού κανένα σοβαρό τουριστικό γραφείο δεν μπορεί να παίζει με τόσο σοβαρά θέματα που αυτόματα μπορούν να του κοστίσουν την άδεια λειτουργίας του.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως όλα όσα γράφηκαν, γράφηκαν για λόγους εντυπώσεων και μόνο, αποσκοπώντας στην πρόκληση σύγχυσης στους ενδιαφερόμενους, ελπίζοντας ενδεχομένως στο όφελος κάποιου ή κάποιων πρακτορείων (πράγμα που απευχόμαστε).

Θα θέλαμε να πούμε και δυο λόγια για τις διαδικασίες επιλογής των πρακτορείων: Αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία (υπουργική απόφαση) η οποία αφορά όλη τη χώρα και όχι μία μόνο Περιφερειακή Ενότητα και θέτει τα προαπαιτούμενα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, πολύ δε περισσότερο το συμφέρον ανήλικων μαθητών.

Φοβούμαστε λοιπόν πως είναι αδιευκρίνιστη η στόχευση του συντάκτη του εν λόγω κειμένου στο κομμάτι δε που μας αφορά ως επαγγελματίες και ως προσωπικότητες, πρέπει να πούμε πως δεν θα αρκεστούμε μόνο σε αυτή την απάντηση, αλλά επειδή πραγματικά εμπιστευόμαστε μία πολιτεία ευνομούμενη, πιστεύουμε ότι υποχρέωση όλων μας, όσο υψηλά κι εάν ιστάμεθα είναι να τη σεβόμαστε και να την υπηρετούμε, από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας μας.

Ιωάννινα 14/11/2012

Μανώλης Σταύρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ