«Σχολείο» για την παραδοσιακή δόμηση στα Τζουμέρκα

foreas tzoumerka

Φθινοπωρινό Σχολείο για την παραδοσιακή και αειφόρο δόμηση θα πραγματοποιηθεί από τις 17ως τις 28 Οκτωβρίου στα Φράστα Τζουμέρκων

Το εργαστήριο εστιάζει στην ξερολιθική δόμηση, ενώ διερευνά τη σύνδεση μεταξύ παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών και σύγχρονων ζητημάτων αειφόρου δόμησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών μέσα από το έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης του Σχολείου στα Φράστα Τζουμέρκων, μια νέα δομή έρευνας και εκπαίδευσης που αναπτύσσει το Μπουλούκι στην Ήπειρο. Οι ακόλουθες ανοιχτές εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα του εργαστηρίου:

– Σάββατο 21/10: θα πραγματοποιηθεί “μιντάτι” συλλογικού καθαρισμού μονοπατιών με την τοπική κοινότητα και καθοδηγούμενη περιήγηση. Αργότερα θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τις δυνατότητες ανάπτυξης εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας στις ορεινές κοινότητες της Ηπείρου.

– Κυριακή 22/10: Ημερίδα “Ερμηνείες αρχιτεκτονικής κληρονομιάς” με διαλέξεις ιστορικού, αρχαιολογικού και εθνογραφικού περιεχομένου για την αρχιτεκτονική κληρονομιά νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.

Θα υπάρχει δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meet.google.com/yea-roig-pmx Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από το Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης ‘ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ’, τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Ηπείρου και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη των J.M. Kaplan Fund, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Impact Hub Athens/ google.org και με τη χορηγία σε είδος του Ομίλου K&S Μπαρμπέρη. Περισσότερες πληροφορίες: https://el.boulouki.org/autumnschool

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ