Σ’ αναμμένα κάρβουνα οι αγρότες από τις… διαρροές για διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και στην Ήπειρο μετά τα «ήξεις αφήξεις» για τον διπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών από τον Ιανουάριο. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν και πάλι από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση –στα χωριά θυμούνται ακόμη τα βαριά χαράτσια από την προηγούμενη θητεία του- ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτές το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει έξι κλάσεις, με την πρώτη να ξεκινά από μηνιαία εισφορά 220 ευρώ και την 6η να φτάνει τα 530 ευρώ, ενώ μια έβδομη για νέους ασφαλισμένους θα προβλέπει εισφορά κάτω των 200 ευρώ.

Πυρήνας της κυβερνητικής φιλοσοφίας είναι ότι οι 1,4 εκατ. ασφαλισμένοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα επιλέγουν οι ίδιοι το επίπεδο εισφορών που υποτίθεται ότι θα οδηγούν σε ανάλογη σύνταξη.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σήμερα είναι 114 ευρώ.

Το ζήτημα πέρα από την αντιπαράθεση που προκαλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα κόστος που ξεπερνά τις οικονομικές του δυνατότητες.

Μάλιστα προβληματισμός έχει προκληθεί και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά όσους εκλέγονται στην επαρχία, οι οποίοι πάντως προς το παρόν παίρνουν την απάντηση ότι «η εισφορά δεν πρόκειται να διπλασιαστεί και πως οι αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν ειδικό καθεστώς, διαφορετικό από αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι με το νέο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση όσον αφορά αθροιστικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών και των λοιπών αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά υπήρξε και ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο Εργασίας έχουν στο πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας (αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα», καταλογίζοντας επίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση και φιλικά προσκείμενα σε αυτήν Μέσα Ενημέρωσης «γκάφα ολκής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ