«Ρεκόρ»…. κακοκαιρίας 47 ετών… Στο Μέτσοβο το υψηλό βροχόπτωσης

paralimnios kairiko

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κακοκαιρία του Αυγούστου παρουσιάζει το meteo. Η τελευταία φορά που είχαμε στη χώρα πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι και επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν πριν από 47 χρόνια! Το 1975 και για το διάστημα από 30 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου.

Στις δέκα περιοχές όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την Ήπειρο περιλαμβάνεται μόνο μία και δεν είναι τα Γιάννινα!

Πρόκειται για το Μέτσοβο όπου καταγράφηκαν 106 χιλιοστά!

Όπως αναφέρει το meteo, βασική αιτία για τις πολυήμερες, έντονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις αποτελεί μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη τροπόσφαιρα η οποία προερχόμενη από το Β. Ατλαντικό κινήθηκε αρχικά προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και των ΒΔ Βαλκανίων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας επιδεινώνοντας έτσι σταδιακά τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 20-21/08 στα κεντρικά και βόρεια.

Στην συνέχεια και κατά το χρονικό διάστημα 22-23/08 (δεύτερη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή κινήθηκε αργά προς την περιοχή μας επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

Κατά το χρονικό διάστημα 24-26/08 (τρίτη φάση της κακοκαιρίας) η ατμοσφαιρική διαταραχή είχε πλέον αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” διατηρήθηκε σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για 3 ημέρες. Κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης της κακοκαιρίας και καθώς η “ψυχρή λίμνη” στροβιλιζόταν σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας συνδυαζόμενη με τις υπάρχουσες υγρές και ασταθείς αέριες μάζες προκάλεσε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ