Ράπτη: Μελλοντική κι αβέβαιη η χρηματοδότηση της ΕΠΡΟΨΥΗ.. ΚΚΕ: Γιατί χρειάζονται δύο μονάδες στα Γιάννινα

kliniki

Λίγα νέα στοιχεία πρόσθεσε η συζήτηση στη Βουλή για τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την ΕΠΡΟΨΥΗ προκειμένου να λειτουργήσει Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάση.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη η οποία απάντησε στην ερώτηση ανέφερε ότι οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες λειτουργούν σε αγαστή συνεργασία με το δημόσιο και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.

Σχετικά με την συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής και της ΕΠΡΟΨΥΗ ανέφερε ότι το συμφωνητικό που έχει συναφθεί δίνει την δυνατότητα στην δεύτερη να μετέχει στην πρόσκληση που έχει δημοσιευθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μία ληξιπρόθεσμη υπηρεσία αλλά η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί από το ΕΣΠΑ.

Η Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι στη νέα δομή –σημειώνεται ότι ήδη λειτουργεί τέτοια δομή στην Ψυχιατρική- δεν θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό της κλινικής αλλά χώροι του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Υπεύθυνος σε αυτή θα είναι ο Καθηγητής της Ψυχιατρικής Κλινικής και θα υπάρχει λειτουργική διασύνδεση.

Όλα αυτά «εφόσον η ΕΠΡΟΨΥΗ κερδίσει τον διαγωνισμό, πράγμα μελλοντικό και αβέβαιο», όπως χαρακτηριστικά είπε η Υφυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Μείζονα ερωτήματα ωστόσο έμειναν αναπάντητα… Ερωτήματα που αφορούν στην σκοπιμότητα ίδρυσης και δεύτερης Μονάδας στα Γιάννινα, όταν ήδη λειτουργεί μία, αμιγώς δημόσια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπως και της επιλογής αξιοποίησης των κονδυλίων του πολυδιαφημισμένου Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με αφορμή την συζήτηση που έγινε στη Βουλή η Τομεακή Ιωαννίνων του ΚΚΕ επανέρχεται στο θέμα και μεταξύ των άλλων σχολιάζει:

Η υφυπουργός απέφυγε να μιλήσει για συλλειτουργία των δύο μονάδων, δηλαδή του ΠΓΝΙ και της ΜΚΟ, παρότι η δημόσια συζήτηση είναι αυτή και αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Μίλησε για αυτοτελή νέα Μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ, χωρίς παραχώρηση και ανάμιξη του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία απλά θα στεγαστεί στο ΚΨΥ και θα λειτουργεί ΔΙΠΛΑ στο ΚΨΥ με λειτουργική διασύνδεση με τις άλλες υπηρεσίες του ΚΨΥ. Αν είναι έτσι, τότε  ποιος ο λόγος ανάπτυξης 2ης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στα Γιάννενα, όταν όλες κι όλες οι νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα θα είναι 13 ;  Μήπως ο τομέας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας έχει πολλαπλάσια περιστατικά 1ου ψυχωτικού επεισοδίου; Όχι βέβαια. Απλά εμμέσως η υφυπουργός πρόκρινε την λειτουργία της Μονάδας μιας ΜΚΟ σε βάρος της  υπάρχουσας Μονάδας η οποία εγκαταλείπεται  στην τύχη της. Άραγε για ποιόν λόγο ;

Η μόνη απάντηση που προκύπτει αβίαστα από την ίδια την πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ, είναι η σταδιακή απόσυρση του κράτους από την άμεση παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και την μεταφορά της ευθύνης σε Εταιρίες Ιδιωτικού Δικαίου όπως η ΕΠΡΟΨΥΗ. Αυτό το γεγονός πρέπει να σημάνει πανελλαδικά συναγερμό στους εργαζόμενους-λειτουργούς του ΕΣΥ . Διότι όσα, «βαφτίσια» και να κάνουν στις ΜΚΟ, αυτές αποτελούν ιδιωτικούς φορείς (που συστήνονται από ιδιώτες), οι οποίοι σφάζονται σε άγριο μεταξύ τους ανταγωνισμό για τις ληξιπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και διανέμουν εισοδήματα στα μέλη τους, χωρίς κέρδος όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Όσο για την αναφορά της υφυπουργού ότι η κοστολόγηση των θεραπευτικών πράξεων με αναλυτικό νομοθετημένο τιμοκατάλογο γίνεται για να ξέρουν οι ασθενείς τι πληρώνει το κράτος γι΄αυτούς, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει.

Η υφυπουργός για να ενισχύσει την θέση της αξιοποίησε και ένα δελτίο τύπου  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας,  το οποίο συγχαίρει το πρόγραμμα του Υπουργείου γιγάντωσης των ΜΚΟ, ως «φύλλο επιστημονικής συκής». Η βασική λεπτομέρεια την οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, είναι ότι πολλά από τα μέλη του ΔΣ της ΕΨΕ, είναι πανεπιστημιακοί Ψυχίατροι οι οποίοι πρωτοστατούν δια των ΜΚΟ στις οποίες συμμετέχουν, στο ξεκοκάλισμα των εκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στο ίδιο πρόγραμμα του υπουργείου.

Τέλος η αναφορά της υπουργού στο κλείσιμο της απάντησης της , ότι «…εφόσον η ΕΠΡΟΨΥΗ κερδίσει τον διαγωνισμό πράγμα μελλοντικό και αβέβαιο…..» πρέπει να ενεργοποιήσει εκ νέου όλους τους φορείς των υγειονομικών που καταδίκασαν την ΣΔΙΤ ότι η μέχρι στιγμής συλλογική προσπάθεια υπεράσπισης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας έχει δημιουργήσει πίεση και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να στηριχτεί η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και όλες οι υπηρεσίες της, διότι πέρα από την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ολόκληρη η Ψυχιατρική στενάζει από την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση η οποία βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο από την εγκατάστασή της στο ΠΓΝΙ.

Δεν θα αποδεχτούμε ότι το μέλλον των μονάδων ψυχικής Υγείας βασίζεται  σε «λοταρία» διαγωνισμού,  τον οποία κερδίζει ή δεν κερδίζει κάποια ΜΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ