Πυρά για τις σχολικές καθαρίστριες, η απάντηση του Δήμου

sxoleio matites

Ομαδικά πυρά δέχεται η δημοτική αρχή για τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών που θα προσλάβει τη νέα σχολική χρονιά.

Οι σχολικές καθαρίστριες θα είναι περισσότερες από αυτές που προβλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών όμως λιγότερες από αυτές που απασχόλησε πέρυσι ο Δήμος καλύπτοντας τα χρήματα από τον δικό του προυπολογισμό.

Η Ενότητα Πολιτών του Θωμά Μπέγκα κατηγορεί τη δημοτική αρχή υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει διαζύγιο με τη θεσμικότητα και την κοινωνία και διερωτάται πως είναι δυνατό να μειώνεται ο αριθμός όταν οι ανάγκες αυξάνονται.

 «Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, το επιχείρημα που ακούστηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών στη συνεδρίαση, είναι πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη μισθοδοσία των καθαριστριών. Κονδύλια για στρατιές συμβούλων και απ’ ευθείας αναθέσεις σε ημετέρους υπάρχουν όμως και με το παραπάνω για τη δημοτική αρχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίθεση εξαπέλυσε και η Λαική Συσπείρωση με την επικεφαλής της παράταξης να υποστηρίζει ότι «είναι απαράδεκτο την ίδια ώρα που δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για ειδικούς συμβούλους για να ωριμάσουν υποτιθέμενα έργα, την ίδια ώρα που δίνονται 5 εκατομμύρια ευρώ για να δούμε άλλη μια πλατεία, με άλλο χρωματιστό πλακάκι, την ίδια ώρα που μοστράρουν τους κόμβους και την ανάπτυξη, την ίδια ώρα η δημοτική αρχή να μη θέλει –γιατί είναι πολιτική στάση και επιλογή- να κάνει κουμάντο και να διεκδικήσει χρήματα, ώστε οι καθαρίστριες να συνεχίζουν να εργάζονται».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Τίνα Ζέκα χαρακτήρισε πρόκληση την απόφαση.

«Πόσα χρήματα δαπανώνται για την τουριστική προβολή της πόλης; Πόσα χρήματα δαπανώνται την έξυπνη πόλη και τις δήθεν καινοτομίες με τα έξυπνα φανάρια; Για να μη βάλουμε τις μελέτες για την ελεγχόμενη στάθμευση που πληρώνουν οι Γιαννιώτες για να αποφασίσει η δημοτική αρχή πώς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερους φόρους! Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος», σημείωσε.

Την απόφαση της δημοτικής αρχής καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Στα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς καμία προειδοποίηση και για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ και των συνεργαζόμενων παρατάξεων των κ.κ. Μπαρτζώκα και Γκόντα στέλνει στην ανεργία 40 εργαζόμενες και περικόπτει το εισόδημα σε άλλες 25. Εντελώς αυθαίρετα και ανεύθυνα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που συστάθηκε με τις αντιδημοκρατικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου, επιλέγει τις απολύσεις και την ελλιπή εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων στην καθαριότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόλογη για την αδιαφορία στο συγκεκριμένο ζήτημα και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των δήμων», σημειώνει.

Καλεί, επίσης, τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της, το δημοτικό συμβούλιο να σταθεί απέναντι στις άδικες απολύσεις των εργαζομένων και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των καθαριστριών.

Η απάντηση του Δήμου

Ο Δήμαρχος στη διάρκεια συνέντευξης απάντησε και στις επικρίσεις για τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών που θα προσληφθούν για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στέκεται με απόλυτη ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με την ίδια ευθύνη και με ευαισθησία λειτούργησε στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας», ανέφερε ο Δήμαρχος και σημείωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που διασφάλισε 4,5 εκατομμύρια για έργα αναβάθμισης στις σχολικές μονάδες.

Τόνισε ότι οι σχολικές καθαρίστριες που θα βρεθούν στα σχολεία του Δήμου, είναι για μία ακόμη φορά περισσότερες από αυτές που ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Είναι επίσης περισσότερες από αυτές που ζητήθηκαν από τις Σχολικές Επιτροπές.

Ο Δήμος και φέτος από τον δικό του προϋπολογισμό διαθέτει ποσό 300 χιλιάδων ευρώ για να καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό που θα προσληφθεί.

Για τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμος θα προσλάβει 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής απασχόλησης.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 ο Δήμος είχε προσλάβει με σύμβαση έργου 108 σχολικές καθαρίστριες, τη σχολική χρονιά 2019-2020 είχε προσλάβει με το ίδιο καθεστώς 111 σχολικές καθαρίστριες.

Πέρυσι και εξ αιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούσε η πανδημία είχαν προσληφθεί περισσότερες, γεγονός για το οποίο ο Δήμος είχε διαθέσει από τον προϋπολογισμό του ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ