Πυρά Μπέγκα προς Δήμο για τα τέλη στον ΦΟΔΣΑ

Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου και με μία γραπτή δήλωση ο Θωμάς Μπέγκας εξαπολύει επίθεση στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την τιμολογιακή πολιτική.

Στη δήλωση αυτή ο κ. Μπέγκας αναφέρει ότι η τιμολογιακή πολιτική που καθορίστηκε πριν από έναν μήνα περίπου αποτελεί «σχέδιο» και όχι απόφαση κάτι που μάλλον αποτελεί έκπληξη καθώς όλοι οι μετέχοντες στην συνεδρίαση αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ μιλούσαν τότε για απόφαση.

Πέραν αυτού ο κ. Μπέγκας ζητά από τον Δήμο Ιωαννιτών να καταθέσει σύννομη πρόταση, συγκροτημένη και κοστολογημένη για τα τέλη των δήμων προς τον Φορέα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει να επιλέγει ως κορυφαία επικοινωνιακή πολιτική τον λαϊκισμό.

Κλιμακώνοντας τις ενέργειες της σε σχέση με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ξεκίνησε με την έκδοση ενός δελτίου τύπου στο οποίο διατύπωνε την αντίθεσή της σχετικά με την απόφαση καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής που έλαβε το Δ.Σ. του Φορέα, εγκαλώντας με προσωπικά για τη στάση μου, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε δεύτερο επίπεδο επέλεξε μια εσωτερική αλληλογραφία (την οποία δεν δημοσιοποίησε) μεταξύ του Φορέα και της ίδιας μέσω μιας επιστολής που έφερε την συνυπογραφή ακόμα 6 Δημάρχων της ΠΕ. Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του Φορέα αξιολογώντας ότι η επιστολή αυτή ήταν μέσα στο πλαίσιο μια ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων απάντησε με επιστολή του, καταθέτοντας το σύνολο των απόψεων της Διοίκησης με σκοπό να αποδείξει τη νομιμότητα της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα. (Να υπενθυμίσω εδώ ότι η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που περιέχεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.).

Κλείνοντας όμως τα επικοινωνιακά της κόλπα η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων επανήλθε με μια νέα επιστολή με τις συνυπογραφές ακόμα 6 Δημάρχων της Π.Ε. Ιωαννίνων που ουσιαστικά εγκαλεί τη Διοίκηση του Φορέα για απόπειρα επιβολής της τιμολογιακής πολιτικής.

Ταυτόχρονα προβαίνει σε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την απόφαση του Φορέα, η οποία αποτελεί ΣΧΕΔΙΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και το οποίο έχει αποσταλεί στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της Ηπείρου για να διατυπώσουν τις απόψεις τους, μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει ο νόμος.

Με αυτή τη διαδικασία η Διοίκηση του Φορέα τήρησε κατά γράμμα τη νομιμότητα.

Δε θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες επί της ουσίας του ζητήματος.

Εκείνο που έχει σημασία είναι δύο ερωτήματα που γεννιούνται απ’ αυτή τη στάση της Δημοτική Αρχής του Δήμου Ιωαννιτών:

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί μέλος του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με τις πρωτοβουλίες τις όποιες λαμβάνει αντιλαμβάνεται τον Φορέα ως αντίπαλο ή ως σύμμαχο σε μια κοινή προσπάθεια όλων των Δήμων της Ηπείρου για σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων;
  2. Έχει σκοπό κάποια στιγμή τις αντιρρήσεις της να τις καταθέσει μέσω μιας συγκροτημένης πρότασης, σύννομης και κοστολογημένης, ώστε επιλέγοντας τη λογική ενός γόνιμου διαλόγου να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Φορέα, έτσι ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Ηπείρου;

Οι απόψεις τις οποίες κατέθεσα με αυτή την ανακοίνωση είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης.

Οι αποφάσεις του Φορέα λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά.

Θα συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου απ’ οπουδήποτε θεσμικό ρόλο κατέχω.

Μοναδικός μου κριτής οι πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ