Ψηφιακή κάρτα για εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

psifiaki karta

Την υπουργική απόφαση και τον οδηγό εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου της εργασίας και τη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ IΙ», έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με το ΕΡΓΑΝΗ II αρχίζει η τελική περίοδος εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι η βάση για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας και στις άλλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που γίνεται πράξη.

Με την εφαρμογή της, το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες, θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές. Έτσι, όπως αναφέρει, «διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή της νομοθεσίας και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόκειται εξάλλου για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση».

Το νέο σύστημα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη και ο Μπάμπης Σάμιος, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας (Cosmote με υπεργολάβο την 01 Solutions Hellas).

«Η αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ, που ανακοινώνουμε, αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Είναι μία υπόσχεση που δώσαμε στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με την ψήφιση του Νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, την οποία υλοποιούμε σήμερα. Μία μεταρρύθμιση υπέρ των εργαζομένων και του υγιούς ανταγωνισμού, διότι η ψηφιακή κάρτα είναι η καλύτερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ και την έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΝΗ II μπαίνουν οι βάσεις για την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας από την 1η Ιουλίου. Με την ψηφιακή κάρτα και την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δίνουμε στην πράξη και όχι στα λόγια δύναμη στον εργαζόμενο», τόνισε ο υπουργός, κατά την τοποθέτησή του στη συνέντευξη.

Από την πλευρά της, η κ. Στρατινάκη σημείωσε: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί το βασικό και το πλέον αποτελεσματικό “όπλο” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Είναι το θεσμικό επακόλουθο της στέρεας πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινωνική δικαιοσύνη, διαφάνεια και συνέπεια στους εργασιακούς χώρους. Συμπυκνώνει δε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας από το 2013 και μετά, όταν και θεσμοθετήθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αλλά και τη μετεξέλιξή του σε ΕΡΓΑΝΗ II, από το οποίο αναφύεται, δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα, ένα σύγχρονο, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία, ψηφιακό περιβάλλον ασφάλειας των εργαζομένων και προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Συντελεί, παράλληλα, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελεγκτικού έργου του υπουργείου, μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού ενθυλακώνει την τεχνολογία και τα σημαντικά δεδομένα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ προς όφελος των ελεγκτικών μηχανισμών και, κατ’ επέκταση, των εργαζομένων της χώρας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που βασίστηκε στον νέο εργασιακό νόμο 4808/21, θεσμικά αποτελεί την κορωνίδα των γενναίων μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον της εργασιακής ομαλότητας σε μία σύγχρονη εποχή».

Ο κ. Σάμιος υπογράμμισε: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας καλύπτει το κενό της αποτύπωσης του πραγματικού χρόνου εργασίας, ο οποίος θα αντιπαραβάλλεται με τον προγραμματισμό της εργασίας, που θα καταχωρείται επίσης σε ψηφιακή μορφή. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η πληροφορία που θα είναι διαθέσιμη στους εργαζόμενους και εμπλουτίζονται τα κανάλια, μέσω των οποίων θα διαχέεται».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «η υπουργική απόφαση και ο οδηγός εφαρμογής περιλαμβάνουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας. Η μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ II οδηγεί σε ριζική αναβάθμιση των δυνατοτήτων καταγραφής του προγραμματισμού και του πραγματικού χρόνου εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ