Πρυτάνεις: Απαξιώνονται τα ΑΕΙ

PRYTANEISΗ αναβολή των εκλογών ανάδειξης Συμβουλίων Διοίκησης σε τέσσερα ιδρύματα και η υπόθεση με την κατάληψη της Νομικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων που έγινε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Λαύριο.

Στην περιοχή συγκεντρώθηκαν φοιτητές που αντιδρούν στο νόμο-πλαίσιο και καταγγέλλουν την κατάργηση του ασύλου.

Μήνυμα αλληλεγγύης προς όλους τους πρυτάνεις που βάλλονται απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης ο κ.Αλμπάνης τόνισε: «Ως πρυτάνεις δεν έχουμε καμία εμπλοκή στα θέματα των εκλογών που την αρμοδιότητά τους έχουν αναλάβει οι οργανωτικές επιτροπές».

Για το θέμα της χρηματοδότησης, που από το υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την υλοποίηση του νέου νόμου, ο πρύτανης σημείωσε ότι δεν έχουν ευθύνη τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές, για να τιμωρηθούν με τη διακοπή της, ενώ τόνισε ότι ο μόνος δημόσιος οργανισμός που εργάζεται σήμερα σ΄αυτή τη δίνη είναι τα Πανεπιστήμια, τα οποία «την ίδια στιγμή απαξιώνονται από το υπουργείο Παιδείας».

Ο κ. Αλμπάνης κατέληξε ζητώντας από το υπουργείο «να κοιτάξει τις αδυναμίες του νόμου και να αφήσει τους πρυτάνεις να κάνουν τη δουλειά τους».

Σε σχέση με τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη ο κ.Αλμπάνης είπε ότι με την προσφυγή των ιδρυμάτων στο ΣτΕ, η οποία εκδικάζεται στις αρχές Μαρτίου, έχει τηρηθεί η νομιμότητα. «Από εκεί και πέρα κάθε πρύτανης είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι επιπλέον επιθυμεί» σημείωσε.

Παντός νομίμου δικαιώματός του επιφυλάχθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, καθώς -όπως είπε- κάποιοι αξιοποίησαν το δημόσιο βήμα για τη συκοφάντησή του, εννοώντας τους καθηγητές του Παρατηρητηρίου για τον Διάλογο και την Έρευνα στα Πανεπιστήμια, καθηγητές, οι οποίοι επέκριναν τον κ. Μυλόπουλο, για την αναβολή των εκλογών στο Αριστοτέλειο.

«Είμαστε σε μια χώρα που καταρρέει και αντί να συνεργάζεται η Πολιτεία με τα Πανεπιστήμια, επιτίθεται εναντίον τους με αήθη τρόπο», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Στην σύνοδο παρενέβησαν και εκπρόσωποι συλλόγων μελών ΔΕΠ, ενώ η εκπρόσωπος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου, μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά του υπουργείου και κατασυκοφάντηση των ΑΕΙ.

Παρών στην σύνοδο είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τ.Πολίτης, του οποίου κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες μήνυμα επιχειρησιακής δράσης κατά της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου.

«Αντιτιθέμεθα στην εφαρμογή του νόμου που θέλει να διαλύσει την κοινωνία. Έχουμε απόλυτη νομιμοποίηση μέσα στα πανεπιστήμια και την κοινωνία» δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ