Προϋπόθεση ο εμβολιασμός για επιστροφή στην κανονικότητα

temistokleous st

Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στη βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική εβδομαδιαία συνέντευξη.

Ωστόσο, τόνισε πως «δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα εμβόλια που παραλαμβάνει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως το Novavax συστήνεται για βασικό εμβολιασμό ενώ αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi, για το οποίο «στόχος, βάσει των κλινικών μελετών, είναι να χρησιμοποιείται ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον βασικό εμβολιασμό».

Έπειτα, για την αναμνηστική δόση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως συστήνεται στους ανοσοκατασταλμένους η τέταρτη δόση 3 μήνες μετά την τρίτη δόση ενώ για παιδιά και εφήβους 15-17 ετών που είναι ανοσοκατασταλμένα, συστήνεται η τρίτη δόση.

«Στόχος του ΠΟΥ είναι να έχει εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τέλος καλοκαιριού, διαφορετικά θα υπάρχει μια συνεχόμενη απειλή. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σε ένα πνεύμα διεθνούς συνεργασίας», επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Μόνο 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει από τους δικαιούχους την αναμνηστική δόση

Αρχικά, μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ξεπεράσαμε σήμερα τους 20.000.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,9% (γενικός πληθυσμός) και 85,4% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 90,2% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 100.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (1,6%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 92%.

Από τα 5.090.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 95,7%, δηλαδή 4.871.000 πολίτες, και μόνο ένα 4,3% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

Εξακολουθούμε να μην έχουμε ακριβή ημέρα παράδοσης του εμβολίου της Novavax, γι’ αυτό δεν ανοίγουμε και την πλατφόρμα για τα ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ