Πρότυπο το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής

Η πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ήπειρο, εξετάστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, υπό την Προεδρία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη και παρουσία του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιου Διδασκάλου.

Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως για πρώτη φορά  γίνεται τέτοια σοβαρή συζήτηση και δουλειά ουσίας για κάθε ένα έργο ξεχωριστά από Πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού.

«Είχαμε μια σοβαρή συζήτηση με Υπουργό και Γενικό Γραμματέα» υπογράμμισε, εξηγώντας πως έγινε αναλυτική εξέταση των έργων, με όλες τις Εφορίες, με όλες τις Υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε με την πρόταση για να ενταχθεί το Ζαγόρι στην UNESCO, συνεχίσαμε με τα έργα ΕΣΠΑ κατά Περιφερειακή Ενότητα και πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σύμφωνα και με προτάσεις της Υπουργού, είτε για το Τζαμί Ιωαννίνων, είτε για την περιοχή του Σουλίου, αλλά και για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε σήμερα ή  έχουμε σε εκκρεμότητα».

Στο δεύτερο γύρο των συσκέψεων εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ως επίσης και στην Άρτα, μεταξύ των οποίων  περιλαμβάνονται αυτά της  Αρχαίας Αμβρακίας και του Ιμαρέτ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σήμερα στον Τομέα Πολιτισμού (όχι μόνο της Ηπείρου) είναι αρκετά πίσω. 

«Είναι πίσω γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν  έγινε ποτέ κανένας συντονισμός, όπως αυτός που γίνεται σήμερα.  Οι υπηρεσίες   μόνες τους  μπορεί να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αλλά εάν δεν  υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και η συντονιστική ευθύνη από το    Υπ. Πολιτισμού σε κεντρικό επίπεδο χάνεται χρόνος και  η απώλεια χρόνου  σημαίνει απώλεια του ικανοποιητικού βαθμού της  απορροφητικότητας», τόνισε.

Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής υπογράμμισε ότι δημιουργεί προυποθέσεις ανάπτυξης για την Ήπειρο.

«Μας ενδιαφέρει προφανώς η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά όμως, αν δεν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικοποίησής της, να πάρουν ζωή τα μνημεία, δεν μπορεί να έχει την αναπτυξιακή διάσταση, την οποία στην πραγματικότητα ενέχει. Επομένως, με την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου δημιουργούνται αυτές οι προοπτικές. Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας και εγώ  διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα προχωρεί πάρα πολύ καλά και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Και όπως έχω πει και με άλλες ευκαιρίες και σε άλλες περιφέρειες, μπορεί το μοντέλο της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου να αποτελέσει ένα πρότυπο και για τις άλλες Περιφέρειες», υπογράμμισε η Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ