Πρωτοπορία… Το Πανεπιστημιακό, πρώτο νοσοκομείο της χώρας που κάνει υγρές βιοψίες

Στην πρωτοπορία της αντιμετώπισης ογκολογικών παθήσεων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς γίνεται το πρώτο στην Ελλάδα που εγκαθιστά και λειτουργεί μονάδα υγρής βιοψίας. Με την συνεργασία της Ογκολογικής Κλινικής και των εξειδικευμένων εργαστηρίων το Νοσοκομείο θα παρέχει πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών ενώ θα έχει την δυνατότητα να μετέχει σε έρευνα αιχμής στην εξατομικευμένη ιατρική.

Η Ογκολογική Κλινική, το Εργαστήριο Κλινικής Χημείας (Βιοχημικό Εργαστήριο) και το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής έχουν εγκαταστήσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την ανίχνευση μεταλλάξεων σε πλάσμα (υγρές Βιοψίες) και ιστό, οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην Ογκολογία.

Συγκεκριμένα, στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο χρησιμοποιείται η πλατφόρμα Cobas v2 της Roche για την μελέτη μεταλλάξεων σε νεοπλασματικό ιστό, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα.

Παράλληλα, το Βιοχημικό Εργαστήριο (Εργαστήριο Κλ. Χημείας) χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες Cobas v2 και BEAMing Digital PCR για την ανίχνευση ογκοπροαγωγών μεταλλάξεων σε ελεύθερο νεοπλασματικό DNA (cell free DNA) πλάσματος, που λαμβάνεται από τον ασθενή με αιμοληψία περιφερικού αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Υγρής Βιοψίας του ΠΓΝΙ με την συνεργασία και στήριξη της Ογκολογικής Κλινικής και της Διοίκησης του ΠΓΝΙ είναι το μόνο δημόσιο κέντρο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την υπερευαίσθητη τεχνική της BEAMing digital PCR και έχει πάρει πιστοποίηση Center of Excellence.

Σε πρώτη φάση οι μελετούμενες μεταλλάξεις είναι των γονιδίων EGFR και KRAS, NRAS, τα οποία έχουν κλινική χρησιμότητα για την επιλογή στοχευτικών φαρμάκων, με προοπτική να επεκταθεί προς κλινικές και ερευνητικές κατευθύνσεις και σε άλλα γονίδια.

Η ερευνητική κατεύθυνση των Υγρών Βιοψιών προσφέρει την δυνατότητα μη παρεμβατικής και εύκολα αναπαραγώγιμης μελέτης μοριακών στόχων του καρκίνου και πιστεύεται ότι θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για την προσωποποιημένη ιατρική.

Με την εγκατάσταση του εξοπλισμού στα εργαστήρια, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διάγνωση, και θεραπεία των ογκολογικών ασθενών και γίνονται μέτοχοι σε έρευνα αιχμής στην εξατομικευμένη ιατρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ