Πρώτη ορκωμοσία στην Αρχιτεκτονική- Η μακρά και δύσκολη διαδρομή

arxitektoniki

Μία ξεχωριστή μέρα ήταν για την Αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων καθώς έγινε η πρώτη ορκωμοσία πτυχιούχων! Μία ιδιαίτερη στιγμή για το Τμήμα, για την Πολυτεχνική Σχολή αλλά και για το Πανεπιστήμιο το οποίο για δεκαετίες αγωνίστηκε μαζί με τους φορείς της περιοχής για την ίδρυσή του.

Παρουσία του Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, του Κοσμήτορα και του Προέδρου δόθηκαν τα πρώτα πτυχία στους Αρχιτέκτονες που ολοκλήρωσαν τον πενταετή κύκλο σπουδών.

Και κείνοι έκαναν την πρώτη πρόβα στα κράνη τους!

Η Αρχιτεκτονική είναι ένα από τα τελευταία τμήματα που προστέθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έγινε πραγματικότητα αφού πρώτα είχε περάσει από χίλια κύματα! Από πολλές δυσκολίες πέρασε και η στέγασή της μέχρι να καταλήξει στην Παπαζόγλειο όπου σήμερα στεγάζονται οι περισσότερες δραστηριότητές της.

Στη μακρά και δύσκολη διαδρομή της Αρχιτεκτονικής αναφέρθηκε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κάνοντας μνεία σε όλους όσους έδωσαν αγώνα για να ξεκινήσει η λειτουργία της, τόσο πολιτικούς όσο και ακαδημαικούς.

«Στη διαδρομή αυτή, που ήταν δύσκολη, έγινε εφικτό ένα τμήμα να μην σβήσει από τον χάρτη του πανεπιστημίου. Και σήμερα το τμήμα αυτό είναι αυτοδύναμο και ποιοτικό», υπογράμμισε ο κ. Αλμπάνης.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά είχε γίνει μία ακόμη ορκωμοσία μέσω τηλεδιάσκεψης κι έτσι αυτή που έγινε σήμερα αποτελεί την πρώτη σε συνθήκες κανονικότητας.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία •

Οι σταθμοί της Αρχιτεκτονικής

1974

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προτείνει για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1974 την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία τριών Τμημάτων, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

1977

Τον Ιανουάριο του 1977 προστέθηκε στην υποβληθείσα πρόταση και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφορικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και τη δημιουργία τεσσάρων νέων τμημάτων τη δεκαετία του ’70 απέβησαν άκαρπες.

2008

Μία νέα, σύγχρονη και εμπεριστατωμένη πρόταση για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) ίδρυσης υπεβλήθη στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 24 Απριλίου 2008.

Το σχέδιο του Π.Δ. για την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (συνεδρίαση ΣΑΠΕ αριθμ. 12/24-07-2008).

2009

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύθηκε με το Π.Δ.173/2009 (Φεκ 206/2-10-2009 τ.Α’). Με το άρθρο 4 του Π.Δ 105/2013 (Φεκ 137/05-06-2013, τ.Α’) ιδρύεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με έναρξη λειτουργίας το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

2013

Με το άρθρο 4 του Π.Δ 105/2013 (ΦΕΚ137/05-06-2013, τ.Α’) «Μετονομασία Τμήματος και ίδρυση-συγκρότηση, κατάργηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων” ιδρύεται η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

2017

Ιδρύεται η Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών υπάγεται στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 3 του κεφαλαίου Γ’ του Νόμου 4452 (ΦΕΚ17/15-02-2017, τ.Α’)

2020

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μεταφέρεται στο νέο κτίριο της Παπαζογλείου πρώην Υφαντικής Σχολής Θηλέων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ