Προσωρινό λουκέτο στη βιομηχανία, σκάνδαλο με το νερό Κωστηλάτα

NERO_MPOYKALIΠροσωρινό λουκέτο μπαίνει στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού Πηγές Κωστηλάτας, μετά τους ελέγχους που έγιναν και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών, οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις βρωμικών ιόντων, ουσιών που κατατάσσονται στις καρκινογόνες και θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες. Το νερό αποσύρθηκε από την κατανάλωση και τώρα μπαίνει λουκέτο στη βιομηχανία, ωσότου αυτή συμμορφωθεί με τους όρους και τους κανόνες που πρέπει να τηρεί.

Η βιομηχανία, με έδρα την Άρτα και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στα Θεοδώριανα. Ανήκει στον κ. Απόστολο Παναγιώτου, ο οποίος είναι γνωστός στα Γιάννινα καθώς υπήρξε ιδιοκτήτης της μονάδας ΕΛΒΙΕΞ, που λειτουργούσε στην Περίβλεπτο και με την λειτουργία της είχε μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η μονάδα αυτή, με το κρεοζωτέλαιο που χρησιμοποιούσε ως πρώτη ύλη για τον εμποτισμό στύλων της ΔΕΗ είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και είχε οδηγήσει σε έναν πολυετή δικαστικό αγώνα.

Η επιχείρηση Πηγές Κωστηλάτας, είχε αδειοδοτηθεί για την παραγωγή φυσικού μεταλλικού νερού, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται άλλες ουσίες κατά την εμφιάλωση.

Ο εντοπισμός όμως ποσοτήτων βρωμικών ιόντων και μάλιστα αρκετά πάνω από τα προβλεπόμενα όρια, παραπέμπει σε χρήση ουσιών, γεγονός που την εκθέτει βαθύτατα στο καταναλωτικό κοινό.

Με απόφαση του ΕΦΕΤ στην επιχείρηση «Πηγές Κωστηλάτας ΑΕ – Eurowaterland» επιβάλλεται η ποινή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας έως ότου συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και αποδειχθεί ότι το φυσικό μεταλλικό νερό «ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ», στο οποίο είχαν ανιχνευθεί υψηλές συγκεντρώσεις βρωμικών ιόντων, είναι κατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι

«Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παιχνίδια με την ασφάλεια των τροφίμων και κατ’ επέκταση με δημόσια υγεία. Όσοι δεν σέβονται τη δημόσια υγεία και τον πολίτη-καταναλωτή, όσοι παραβιάζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και ακόμη χειρότερα, όσοι αψηφούν τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και συνεχίζουν να παρανομούν κατ’ εξακολούθηση θα έρχονται αντιμέτωποι με ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις και ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. Στόχος μας ήταν και παραμένει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα τρόφιμα που καταφθάνουν στο τραπέζι μας να είναι ασφαλή και ποιοτικά. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ