Προς… ναυάγιο τα έργα στο αεροδρόμιο… Στον αέρα ο αεροσταθμός!

AEROD_IOANNINAΣοβαρά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Πέρα από τη χρηματοδότηση που φτάνει με το σταγονόμετρο μείζον ζήτημα προκύπτει πλέον με την κατασκευή του νέου αεροσταθμού η οποία οδεύει προς ακύρωση.

Όπως είναι γνωστό τα έργα του αεροδρομίου χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, γεγονός που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξή τους.

Άλλωστε ήταν αρκετές οι φορές που τα έργα διακόπηκαν εξ αιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και έμειναν βαλτωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και στην παρούσα φάση το έργο καρκινοβατεί, οι εργασίες εξελίσσονται με βραδείς ρυθμούς και μόνο για κάποιο διάστημα, μετά την πληρωμή προς τον ανάδοχο.

Από την ημέρα εξάλλου που ξεκίνησαν τα έργα διακόπηκαν ουκ ολίγες φορές και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έτσι κι ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης έχει εξαντληθεί προ πολλού και οι παρατάσεις διαδέχθηκαν η μία την άλλη, μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν ο πύργος ελέγχου και η αναβάθμιση της πίστας. Απομένει η κατασκευή του νέου αεροσταθμού, σημαντικού τμήματος του έργου και πλέον υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα αν θα κατασκευαστεί με την παρούσα εργολαβία.

Η ΕΥΔΕ/Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδας, η Υπηρεσία δηλαδή που έχει την ευθύνη του έργου ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η κατασκευή του αεροσταθμού είναι αδύνατη. Πρόκειται άλλωστε για ένα μεγάλο κατασκευαστικό έργο, το οποίο δύσκολα μπορεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών από την πλευρά του κάνει προσπάθειες να εντάξει το έργο του αεροδρομίου στο ΕΣΠΑ, προσπάθεια που είχε παλιότερα κι από την Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς όμως τότε να πάρει σάρκα κι οστά.

Σήμερα κοινή εκτίμηση είναι ότι η ένταξη στο ΕΣΠΑ είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασωθεί το έργο του αεροδρομίου και να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ