Προς ένταξη η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Οι περιοχές και τα σημαντικότερα έργα

amarantos loutra

Με αρχικό προϋπολογισμό τα 51 εκατομμύρια και τον συνολικό να μπορεί να φτάνει ως το 150% της αρχικής δαπάνης κάνει πρεμιέρα η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Ηπείρου.

Η Διαχειριστική Αρχή προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή της στρατηγικής που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και θα υλοποιηθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Βασικός κορμός του σχεδιασμού παραμένει η «Πολιτιστική Διαδρομή», το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο στους πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.

Έτσι και στο νέο ΕΣΠΑ οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στη Νικόπολη, την Δωδώνη, την Κασσώπη και τα Γίτανα. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Αρχαία Αμβρακία αφού εκεί τα έργα ολοκληρώθηκαν.

Για τη συνέχιση των έργων στους τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους προβλέπεται να διατεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα συνεχιστεί ως «γέφυρα» και το έργο της παράκαμψης στη Νικόπολη.

Πάνω στην Πολιτιστική Διαδρομή έρχονται να «κουμπώσουν» περιοχές στη Βόρεια Πίνδο με σημείο αναφοράς τις ιαματικές πηγές Αμαράντου, Καβασίλων και Πυξαριάς και τα Μαστοροχώρια, περιοχές στη Νότια Πίνδο με επίκεντρο τους οικισμούς Συρράκου, Καλαρρυτών, Ματσουκίου, Βαθυπέδου, Θεοδώριανων και Αθαμανίου και οι περιοχές του Σουλίου και του Αχέροντα με επίκεντρο το Τετραχώρι, τις πύλες του Άδη και τις εκβολές του ποταμού.

Τα σημαντικότερα έργα της νέας ΟΧΕ

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση είχε παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση πέραν αυτών στους αρχαιολογικούς χώρους είναι τα ακόλουθα:

-Οδικός άξονας Μέρτζιανη – Καβάσιλα – Αμάραντος, με προυπολογισμό έξι εκατομμύρια.

-Αναστήλωση λουτρών Πυξαριάς, με ένα εκατομμύριο

-Εκσυγχρονισμός και επέκταση ιαματικών λουτρών Αμαράντου και Καβασίλων με 2,5 εκατομμύρια.

-Ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση των υποδομών στην κοινότητα Συρράκου (διαχείριση λυμάτων, ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση δικτύων κτλ.) με 6,5 εκατομμύρια.

-Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου: Ανάπλαση περιοχής με έξι εκατομμύρια.

– Διαμόρφωση παραλίας Αμμουδιάς και αποκατάσταση – επέκταση του βραχίονα στο Δέλτα Αχέροντα με 1,5 εκατομμύρια.

– Παρεμβάσεις-τεχνικά έργα σε τμήματα του Epirus Trail με 3,1 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ