Προκλήσεις Τσάμηδων και δηλώσεις στο Κόσσοβο για Μεγάλη Αλβανία

tirana tsamides1

Επί μία εβδομάδα ακραίες οργανώσεις Τσάμηδων επιδόθηκαν σε ανθελληνικό παραλήρημα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων. Κι αν την «έκθεση» με τα «εγκλήματα των Ελλήνων» δεν την είχε επισκεφθεί ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα μπορούσε να περάσει στη ζώνη της γραφικότητας όπως κι άλλες παρόμοιες που κατά καιρούς διοργανώνονται.

Η επίσκεψη του Αλβανού προέδρου όμως προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αποτυπώθηκε σε διάβημα που έγινε.

Οι διοργανωτές της έκθεσης επιδίδονται σε ένα ακόμη παραλήρημα. «Η προσάρτηση της Τσαμουριάς στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2013 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές αδικίες που οδήγησε σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία καθώς εκριζώθηκε το 20% του πληθυσμού και το 80% εκδιώχθηκε βίαια» αναφέρουν και εγείρουν ζητήματα συστηματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκατάστασης περιουσιών και κατασκευής νεκροταφείων για τα χιλιάδες θύματα!

Το ίδρυμα που διοργανώνει την έκθεση τις μέρες αυτές εδρεύει στην Πρίστινα και η οργάνωση που την στηρίζει στη Νέα Υόρκη.

Και τα δύο φέρονται να έχουν στενές σχέσεις και να στηρίζονται –κυρίως οικονομικά- από κύκλους της Τουρκίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό. Εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα στις φωτογραφίες περιέχονται ορισμένες από εμφύλιες συγκρούσεις στην Ρουάντα που εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις εντοπίσει σε εκθέσεις του ΟΗΕ.. Αυτές ωστόσο εμφανίζονται ως θηριωδίες των Ελλήνων στην Θεσπρωτία.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • tirana tsamides

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Αλβανία διάγει μία ακόμη πολιτική κρίση με επίκεντρο την ανακήρυξη του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα ως ανεπιθύμητου στις ΗΠΑ.

Πέραν αυτού όμως ακολούθησε τις τελευταίες ώρες δήλωση του Πρωθυπουργού του Κοσσόβου ότι θα έβλεπε θετικά την ένωση Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας μέσω ενός δημοψηφίσματος που θα γινόταν, κάτι που το παρέπεμψε στο μέλλον.

Ένωση Κοσσόβου και Αλβανίας οδηγεί ουσιαστικά στην Μεγάλη Αλβανία που συγκεκριμένοι κύκλοι προωθούν εδώ και χρόνια.

Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια μοιάζει εύθραυστη και οι ισορροπίες ήταν πάντα λεπτές.

Το «Τσάμικο» θέμα ανύπαρκτο για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ελληνική διπλωματία καλλιεργείται συστηματικά από ακραίους κύκλους και αποτελεί ένα από τα κομμάτια του παζλ για την Αλβανική πολιτική.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα η θητεία του οποίου λήγει τους επόμενους μήνες, θέλησε να καλλιεργήσει «πατριωτικό προφίλ» καθώς πληροφορίες τον θέλουν να αναζητά ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ