Βαρύς κι ασήκωτος ο προϋπολογισμός του 2016

boyli15

boyli15Περίπου 4,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρουν μόνο για το 2016 τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Μοναδικό καλό νέο, η μηδενική ύφεση για φέτος και η μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2016 που προβλέπεται και που θα διευκολύνει έτσι την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρήσεις, θα πρέπει να βάλουν το επόμενο έτος ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού από αυτά, τα 2,2 δισ. ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι, ενώ άλλα 2 δισ. ευρώ θα κοπούν από συντάξεις και επιδόματα.

Βαρύ είναι το πλήγμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και με τη βούλα του υπουργείου Οικονομικών πλέον κόβονται με το “μαχαίρι” 223 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ, με δραστικό περιορισμό των δικαιούχων.

Απώλειες θα έχουν τα νοικοκυριά κι από τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, που “κόβεται” στο μισό, δηλαδή κατά 105 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που είναι στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, δεν θα είναι και τόσο… αναίμακτη, αφού αποκαλύπτεται ότι το οικονομικό επιτελείο ψάχνει 150 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις αυξήσεις των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς, που ισχύουν από το καλοκαίρι, θα “φουσκώσουν” τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2016 κατά 314 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ!

Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με 187 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της φορολογίας τους, της αυξημένης προκαταβολής φόρου, της κατάργησης του μειωμένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και κυρίως λόγω της αύξησης των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

Όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια θα πληρώσουν 142 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα νιώσουν… ελαφρύτεροι κατά 114 εκατ. ευρώ.

Όσο για το Νέο Μισθολόγιο του Δημοσίου, αν και χαρακτηρίζεται δημοσιονομικά ουδέτερο, φέρνει ανατροπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών ΕΣΥ, καθώς οι δανειστές ζητάνε “ξήλωμα” του.

Παρά τις δραστικές περικοπές που ήδη ψηφίστηκαν, κυβέρνηση και δανειστές έχουν ακόμα ανοικτούς λογαριασμούς για το Ασφαλιστικό. Μόνο για το 2016 το Κουαρτέτο ζητάει 1,7- 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι περικοπές και οι αυξήσεις εισφορών που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι είναι προ των πυλών νέες περικοπές 400 με 500 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το… σήριαλ του ΦΠΑ, αν και η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές του καλοκαιριού, ο προϋπολογισμός καλύπτει κάτι λιγότερο από 900 εκατ. ευρώ. Παρά την “τρύπα” των 800 εκατ. ευρώ, η Αθήνα επιμένει ότι το Κουαρτέτο άναψε το “πράσινο φως”.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ