Προχωρά η διαδικασία για την πώληση της Δωδώνης

dodoni simaΟύτε οι εθνικές εκλογές πρόκειται να ανακόψουν την πορεία ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της, η οποία εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η αξιολόγηση των εταιρειών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, και πλέον έχουν επιλεγεί οι εταιρείες που θα συνεχίσουν στην κούρσα διεκδίκησης, η οποία από εδώ και πέρα αποκτά δεσμευτικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, κατέθεσαν ενδιαφέρον συνολικά 15 υποψήφιοι αγοραστές, εκ των οποίων 8 διεθνείς και 7 ελληνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπραξίας των κτηνοτρόφων μετόχων της Δωδώνης, ΕΑΣ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας και Άρτας – Φιλιππιάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είναι οι ελληνικές Τυράς (του ομίλου Όλυμπος), η Μινέρβα Ελαιουργική, επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχεται από τον εφοπλιστή Ρέστη, εταιρεία που συνεργάζεται εμπορικά με τη Vivartia και η Κρι Κρι, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις διεθνείς εταιρείες, το παρόν έδωσαν ο κολοσσός στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, Lactalis και η Friesland.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διερευνηθεί και το ενδεχόμενο από τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους, οι οποίοι προμηθεύουν με πρώτη ύλη την εταιρεία, να συστήσουν κλαδικό συνεταιρισμό μαζί με τους εργαζόμενους της “Δωδώνη” και την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου. Στον κλαδικό αυτό συνεταιρισμό θα ζητήσουν να μεταβιβαστούν στην ονομαστική τους αξία οι μετοχές της «Δωδώνη», οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΑΤΕ. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ελληνικών-ξένων εταιρειών για τη «Δωδώνη», έλαβε χώρα ακόμη και τηλεφωνική δημοσκόπηση στην Ήπειρο, με την οποία ανιχνεύθηκαν οι απόψεις των πολιτών για τα προϊόντα της, αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται για τη «Δωδώνη» και εισήλθε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Όσον αφορά στα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγεί η εταιρεία που θα αποκτήσει τη Δωδώνη, εκτός από την οικονομική ευρωστία που πρέπει να διαθέτει, θα πρέπει να διαθέτει παρουσία στην ελληνική αγορά τυροκομικών. Καθοριστικό επίσης ρόλο θα παίξει η πρόθεσή της να επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Δωδώνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ