Πράσινο φως από το Ελεγκτικό για το βόρειο τμήμα του Ε-65

E65_NOTIO_TMHMA1

Το πράσινο φως έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το βόρειο τμήμα του Ε-65 με συνολικό προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η σύμβαση του βορείου τμήματος του οδικού άξονα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση με την “Κεντρική Οδό”.

Να σημειωθεί ότι στις 18 Ιανουαρίου 2021, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε ως συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς τη χρηματοδότηση του αναδόχου για την κατασκευή του Βορείου Τμήματος (Τρίκαλα – Εγνατία) μήκους 70,5 χιλιομέτρων.

Η διάρκεια κατασκευής του θα είναι τρία χρόνια και ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ, καθώς και τέσσερις σήραγγες.

Το βόρειο τμήμα του Ε-65 έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς η υλοποίησή του θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης θα συνδέει την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και με την Ιταλία, μέσω του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή του το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί μια ώρα και 30 λεπτά, αντί των δύο ωρών και 30 λεπτά, που απαιτούνται σήμερα.

Η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα συμπληρώσει τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώνοντας δύο κύριους ελληνικούς άξονες, δηλαδή, την Εγνατία οδό με την ΠΑΘΕ.

Να σημειωθεί ότι το ενδιάμεσο τμήμα του Ε65 (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) έχει ήδη ολοκληρωθεί και το νότιο τμήμα του οδικού άξονα είναι ήδη υπό κατασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ