Πράμαντα: Εγκαίνια στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

pkpramantonegkainia_5_700x466

Σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων  λειτουργεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πραμάντων, το οποίο επανδρώθηκε με δώδεκα πυροσβέστες και τρία υδροφόρα οχήματα, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής δράσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ιωαννίνων στην αντιμετώπιση των αστικών και δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών στον ορεινό όγκο της περιοχής.

Τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Κλιμακίου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειου Ματθαιόπουλου, χοροστατούντος του Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικου.

«Είμαστε εδώ και για να συμβάλουμε στις απαραίτητες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος της σημερινής μας συνάντησης είναι η τήρηση μιας υπόσχεσης που έδωσα στον δήμαρχο και στους κατοίκους της περιοχής όταν έθεσαν το αίτημα για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα. Ένα αίτημα ομολογουμένως δικαιολογημένο, για τη λειτουργία μιας σημαντικής υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μια υπόσχεση που κάναμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Τα Τζουμέρκα, χειμώνα- καλοκαίρι, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και πολλές δραστηριότητες. Αγροτουρισμός, ορειβασία, πεζοπορία, αναρριχήσεις, κατάβαση ποταμών, περιπατητικές διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια. Όλα αυτά κάθε χρόνο με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει και αυξημένα περιστατικά παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης. Με τις υφιστάμενες δομές του Πυροσβεστικού Σώματος χρειαζόταν να καλυφθούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, δηλαδή 60-80 χλμ σε δύσβατο ορεινό περιβάλλον για να αντιμετωπισθούν. Το Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου».

Στη σημασία της λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, στάθηκε στην ομιλία του ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. «Εμείς στοχεύουμε στην άμεση επέμβαση και στην αποτελεσματικότητα σε κάθε επιχείρηση πυρκαγιάς και διάσωσης και επιδιώκουμε τόσο τη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών όσο και στις καμένες εκτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου δείχνουν το πραγματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ενίσχυση της ασφάλειας σε αυτό τον τόπο. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και προσωπικά τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ και τον αντιδήμαρχο Νίκο Βαΐτση για τη συμπαράσταση τους στην ίδρυση του Κλιμακίου και για την παραχώρηση του χώρου στέγασης, ενώ απευθυνόμενος στους πυροσβέστες, δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτελέσουν το καθήκον τους με γενναιότητα και με ασφάλεια.

Τη σημασία για την περιοχή της ίδρυσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου επισήμανε και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, σημειώνοντας πως τη θωρακίζει απέναντι σε θέματα πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας. Ο κ. Σεντελές ευχαρίστησε τις ηγεσίες του υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν.

Ευχαριστίες εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καρχιμάνης, σημειώνοντας την ανάγκη της συνεργασίας και συνδέοντας τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου με την ανάπτυξη της περιοχής.

Το παρών στην τελετή έδωσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Τασούλας και Άρτας Βασίλης Τσίρκας, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Σκούμας, ο επίτιμος υπαρχηγός Π.Σ. Δημοσθένης Αναγνωστάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ