Πόσους σταθμούς διοδίων θα έχει η Εγνατία Οδός

drosoxori diodia

Εξήντα τρεις σταθμοί διοδίων μετωπικοί και πλευρικοί θα «απλωθούν» στα περίπου 1.000 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων που διαχειρίζεται με την τιμή ανά χιλιόμετρο να είναι αρχικά 3 λεπτά του ευρώ και σταδιακά να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής για τη Συμφωνία -πλαίσιο για τη λειτουργία και τα διόδια της Εγνατίας Οδού, σήμερα στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο λειτουργούν 18 σταθμοί διοδίων και προγραμματίζεται να λειτουργήσουν και άλλοι δύο νέοι μετωπικοί σταθμοί, στο Νησέλι και την Καβάλα. Επίσης σημείωσε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ του 2017, δηλαδή επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα λειτουργούν και 43 πλευρικοί σταθμοί διοδίων.

Υπενθύμισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός το 2014 περιελάμβανε μόνο μετωπικούς σταθμούς διοδίων, αρχικά εννέα και στη συνέχεια 13. «Όμως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ που ως αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε το κίνημα «Δεν πληρώνω» και έλεγε ότι δεν θα βάλει καθόλου διόδια, ήρθε στην κυβέρνηση και αύξησε τα διόδια σε 63 και το κόστος στα πέντε λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς και «αντί για πέντε λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο από την πρώτη στιγμή όπως είχε συμφωνηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, η χρέωση θα είναι καταρχάς στα τρία λεπτά και σταδιακά θα αυξάνεται». Και αυτό με το επιχείρημα ότι η τιμή των διοδίων θα πρέπει να αντιστοιχεί με το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και σταδιακά θα ανεβαίνει ανάλογα με τη βελτίωση τους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον ενιαίο πομποδέκτη που λειτουργεί πλέον τονίζοντας ότι το σύστημα παρέχει εκπτώσεις στους συχνούς χρήστες, οι οποίες αγγίζουν και το 90% από την 28η έως την 50ή διέλευση. Δεν απάντησε ωστόσο στην ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος εάν και ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για την τοπική κοινωνία και τις διελεύσεις των κατοίκων, των εργαζομένων και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, στις υπηρεσίες λειτουργίας των σταθμών διοδίων της Εγνατίας Οδού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: η διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την είσπραξη των τελών διοδίων, η διάθεση προσωπικού για την λειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών, οι υπηρεσίες εφαρμογής πομποδέκτη, οι υπηρεσίες μεταφοράς, καταμέτρησης και κατάθεσης των εισπράξεων, οι υπηρεσίες καθαριότητας των σταθμών διοδίων, η προμήθεια των στολών εργασίας του προσωπικού, καθώς και η προμήθεια των απαιτούμενων αναλώσιμων για τη λειτουργία των σταθμών διοδίων. Επίσης, ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες εμπορικής πολιτικής, εξοπλισμού γραφείου, εξοπλισμό και λοιπές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ