Πώς θα λάβουν τα 50 GB οι εμβολιασμένοι 15 – 17 ετών

kinito 6

Με τη μορφή δωρεάν λήψης των δεδομένων από το διαδίκτυο στο κινητό τους τηλέφωνο θα λάβουν τα 50 GB οι εμβολιασθέντες έφηβοι 17 – 19 ετών, όπως ορίζει η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα Τρίτη από το υπουργείο Υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, το Freedom Pass/Data, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους είτε έχουν κινητό με συμβόλαιο είτε καρτοκινητό. Το «voucher», το οποίο δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί ακομα, θα έχει ισχύ καταναλωσης των δεδομένων για τρεις μήνες, θα αφορά εφήβους οι οποίοι θα έχουν κάνει έστω και τη μία δόση του εμβολίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα αντιστοιχεί ένα για καθε ΑΜΚΑ που θα δηλώνεται στην πλατφόρμα.

Αν και όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, δεν υπάρχει εκτίμηση του κοστους δεδομένου ότι δεν εστάλησαν σχετικά στοιχεία από τα επισπεύδοντα υπουργεία, το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το κόστος της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που θα απαιτηθεί.

Πάντως, σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι από τη δράση αυτή δε θα προκληθεί περαιτέρω δαπάνη στον προυπολογισμό αφού για την υλοποίησή της θα χρησιμοποιηθεί η πίστωση των 50 εκατομμυρίων ευρώ, στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, η οποία έχει προβλεφθεί ήδη από το καλοκαίρι με το αρχικό Freedom Pass που αφορούσε τους εμβολιασμένους νέους έως 25 ετών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία που εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπεται ότι δικαιούχοι του πακέτου των 50 GB θα είναι φυσικά πρόσωπα 15 – 17 ετών, οι οποίοι θα τα λάβουν μέσω συστήματος επιταγών (voucher) υπό την προυπόθεση ότι οι ανήλικοι χρήστες συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δοση του εμβολίου κατά του κορονοιού έως τις 31/12/2021.

Η προσφορά θα πιστωθεί από την ΚτΠ σε κάθε εμβολιασθέντα αυτής της ηλικίας με τη μορφή παροχής δωρεάν πακέτου δεδομένων. Για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου (gov.gr).

Στόχος αυτής της δράσης «επιβράβευσης» των ανηλίκων που θα εμβολιαστούν είναι – σύμφωνα με την τροπολογία – η συμβολή στην ενίσχυση του τείχους ανοσίας κατά του ιού, ενώ κρίνεται πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεδομένης της κινητικότητας αυτής της ηλικιακής ομάδας (σχολεία, φροντιστήρια, κοινωνική ζωή) ώστε να περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό η μετάδοση του κορονοιού.

Η διαδικασία

Δεδομένου ότι πρόκειται για ανήλικους χρήστες κινητής, τη διαδικασία θα αναλάβει είτε ένας εκ των γονέων ή ένας εκ των εχόντων την επιμέλεια του ανηλίκου, ο οποίος θα εισέλθει στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του για το taxisnet, θα υποβάλει την αίτηση έκδοσης του Freedom Pass/Data για συγκεκριμένο αριθμό κινητής τηλεφωνίας δηλώνοντας:

τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, στον οποίο είναι ενεργοποιημένος ο εν λόγω αριθμός.

Τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και περίθαλψης Αλλοδαπών του εμβολιασθέντος ανηλίκου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και προαιρετικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Για την επαλήθευση των στοιχείων αυτών, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής θα διαλειτουργεί τόσο με το εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του Κορονοιού όσο και με το φορολογικό μητρωο της ΑΑΔΕ.

Και μέσω των ΚΕΠ

Η αίτηση για τη χορήγηση Freedom Pass/Data από έναν εκ των εχόντων την επιμέλεια του εμβολιασθέντος παιδιού και στα ΚΕΠ, ενώ το voucher δε δύναται να χορηγηθεί παραπάνω από μία φορά ανά ΑΜΚΑ.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα καταχωρίζονται στην πλατφόρμα της δράσης – όπως επισημαίνεται – θα συλλέγονται και θα τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας μόνο για τους σκοπούς της δράσης, ενώ θα τηρούνται για περίοδο δύο ετών και στη συνέχεια θα διαγράφονται.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης, και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προυποθέσεις, τα στοιχεία του αριθμού στον οποίο θα χορηγηθεί το πακέτο των δεδομένων θα διαβιβάζονται στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Το πακέτο Freedom Pass/Data θα παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια τριων μηνών από την ενεργοποίησή του, ενώ μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος θα απενεργοποιείται αυτόματα.

Ο χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της δράσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός καθώς γι΄αυτό θα εκδοθεί απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα μπορεί να παρατείνει και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ