Πολύωρη επιχείρηση για το νεκρό ορειβάτη

BIKOS Απίστευτη ταλαιπωρία από τις λανθασμένες  εκτιμήσεις της ΕΜΑΚ

Μία από τις χειρότερες ημέρες ήταν η Κυριακή για τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων που πραγματοποιούσαν μία από τις εξορμήσεις τους στη χαράδρα του Βίκου. Σε μία διαδρομή, οικεία και προσιτή για τους Γιαννιώτες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διασχίζουν με λίγους φίλους το φαράγγι, έμελλε να ζήσουν μία τραγωδία.

Ένας 47χρονος καθηγητής από τα Γιάννινα, ο οποίος επιβιβάστηκε στο λεωφορείο λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση άφησε στη χαράδρα την τελευταία του πνοή.

Ο 47χρονος δεν ήταν μέλος του Συλλόγου. Λίγο πριν ξεκινήσει η αποστολή από τα Γιάννινα έφτασε στο σημείο συνάντησης και ζήτησε να ακολουθήσει την Κυριακάτικη βόλτα.

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί και ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά, ο εκπαιδευτικός πάτησε σε μία πέτρα, γλίστρησε και κατρακύλησε σε μικρή χαράδρα δέκα μέτρων περίπου.

Ο θάνατός του υπήρξε ακαριαίος.

Οι δεκάδες ορειβάτες που μετείχαν στην εκδρομή πάγωσαν από τον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

Από την ώρα εκείνη ξεκίνησε η δεύτερη πράξη του δράματος.

Η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκαν άμεσα. Η επιχείρηση όμως για την ανάσυρση της σορού ξεκίνησε μετά το μεσημέρι.

Η επιχείρηση μέχρι το πρωί της Δευτέρας και σε συνθήκες πλέον εξαιρετικά δύσκολες δεν είχε ολοκληρωθεί. Μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου που ήταν παρόντα σημείωναν στο Epiruspost.gr πως αν όλα εξελίσσονταν ομαλά, η επιχείρηση θα ολοκληρώνονταν μετά από ένα τρίωρο.

Στην επιχείρηση της μεταφοράς του νεκρού προς το χωριό Βίκος, έπαιρνε μέρος μικρή δύναμη της ΕΜΑΚ –οκτώ άνδρες- και πάνω από εικοσιπέντε μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου. Μάλιστα η επιχείρηση κατέστη εφικτή χάρη στον δικό τους εξοπλισμό, καθώς κάποια σημεία ήταν πολύ δύσβατα.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ ξενύχτησαν μέσα στο φαράγγι και δίπλα στο νεκρό καθώς από τις τρεις τα ξημερώματα και μετά ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η ανάβαση.

Η επιχείρηση ξεκινησε και πάλι από το πρωί της Δευτέρας. Όπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν καλά τη διαδρομή επρόκειτο για μία λανθασμένη εκτίμηση της ΕΜΑΚ η οποία επέλεξε την κατεύθυνση προς Βίκο κι όχι προς Μονοδέντρι, η οποία στοίχισε πολύ και σε κούραση και σε δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ