Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο Βασιλά

Με στόχο τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο θα προβάλλει τον πολιτισμό και τον τουρισμό φιλοξενώντας παράλληλα δράσεις και εκδηλώσεις ο Δήμος Πάργας θα διεκδικήσει τη Δημιουργική επανάχρηση του κτιρίου Βασιλά που αποτελεί “τοπόσημο” για την πόλη.

Το κτίριο Βασιλά δόθηκε με συμβόλαιο δωρεάς στο Δήμο, ενώ στην συνέχεια ανατέθηκε σε μελετητική ομάδα η ανάπλαση και η διαμόρφωση του σε Δημαρχιακό Μέγαρο.

Η μελέτη αυτή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και παραληφθεί γιατί με δεδομένο ότι το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως «Ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από το 1996, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ζητήσει να τροποποιηθεί προκειμένου να υπάρξουν ήπιες επεμβάσεις και να γίνουν σεβαστά «τα αυθεντικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού και δομικού χαρακτήρα» του κτιρίου.

Εν τω μεταξύ, το κτίριο παρουσιάζει σημαντικές φθορές και προβλήματα και έχει ζητηθεί στο παρελθόν η έγκριση εκτέλεσης επειγουσών εργασιών, για την αποφυγή της περαιτέρω φθοράς του μνημείου και την ασφάλεια των διερχομένων.

Στην περίπτωση ένταξης της πρότασης στο ΕΠΑΝΕΚ και μετά την ολοκλήρωσή της και την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου Βασιλά ως Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου, ο Δήμος θα αναλάβει να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου, το οποίο βέβαια θα αξιοποιείται από τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ