Πολιτικό ζήτημα η πώληση της Δωδώνης

DODONI7Το οικονομικό θρίλερ ενός διαγωνισμού πώλησης του σημαντικότερου ίσως μη χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου της ΑΤΕ, της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα ακόμη να αναμένεται το όνομα του αγοραστή του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας.

Θεωρητικά η κοινοπραξία του fund SI Capital Partners Limited, ρωσικών συμφερόντων και η εγχώρια Simos Foods προβάλλουν ως το νικητήριο σχήμα στον διαγωνισμό, με δεύτετο στην κατάταξη τον μοναδικό αμιγώς ελληνικό διεκδικητή, τον θεσσαλικό όμιλο της Όλυμπος-Τυράς.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο της συμφωνίας και όλο και περισσότερο η υπόθεση αποκτά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς θέση στο ζήτημα έλαβαν όλα τα κόμματα, τοπικοί παράγοντες της Ήπειρου, η αυτοδιοίκηση της περιοχής κ.ά.

Ωστόσο προϊόντος του χρόνου ανακύπτει μία ακόμη κρίσιμη λεπτομέρεια και αυτή είναι πως η δεσμευτική οικονομική προσφορά του ρωσικού fund και της Simos Foods φέρεται να έχει χρονική διάρκεια μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου. Από το σημείο αυτό και έπειτα πρακτικά δεν θα ισχύει.

Στην περίπτωση της Όλυμπος-Τυράς η εγγυητική επιστολή της λήγει στις 16 Οκτωβρίου (έχει τρίμηνη διάρκεια) και μόνο τότε θα χρειαστεί ανανέωσή της. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τις οφειλές της Simos Foods προς τη Δωδώνη, καθώς στην έκθεση του εκκαθαριστή αναφέρεται ότι αυτό το χρέος ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ και υπάρχουν εξασφαλίσεις για τα 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, άλλοι διεκδικητές της «Δωδώνη» έχουν επισημάνει πως αυτό το χρέος φθάνει τα 12 εκατ. και εξ αυτών τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα με εγγυητική τράπεζας, ενώ υπάρχει και μια προσημείωση σε ακίνητο της τάξης των 3,7 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης νικητή, γιατί μάλλον θα αποφευχθεί να κηρυχθεί άκυρος ο διαγωνισμός, οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας στη Δωδώνη κατήγγειλαν την όλη διαδικασία ως στημένη, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα κάνουν εύκολη τη ζωή του νέου ιδιώτη μεγαλομετόχου. Στο ίδιο «μήκος κύματος» και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι αυτοί που προμηθεύουν την πρώτη ύλη στην εταιρεία και ζητούν να σταματήσει άμεσα ο διαγωνισμός.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ