Πόλεμος για τα σκουπίδια λίγο πριν την πρεμιέρα του εργοστασίου

Λίγο πριν την επίσημη πρεμιέρα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα έπρεπε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Φορέας και Δήμοι έχουν ενημερωθεί ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου και στο εξής θα πρέπει τα απορρίμματα να μεταφέρονται στο Ελευθεροχώρι. Η απουσία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, δημιουργεί ζήτημα ειδικά για τους απομακρυσμένους δήμους, οι οποίοι για μερικούς μήνες θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τους ΧΥΤΑ.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων ωστόσο ο πόλεμος μεταξύ Δήμου και Φορέα είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν, όταν ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε επιτεθεί στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ καθώς είχε επιλέξει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού με την Περιφέρεια και όχι με τον Δήμο Ιωαννιτών!

Τώρα γράφεται ένα ακόμη επεισόδιο με πρωταγωνιστές και πάλι τον Δήμο και την ΦΟΔΣΑ.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης ήταν αυτός που σήκωσε το γάντι, για να καταλογίσει στον Φορέα ανικανότητα και έλλειψη προετοιμασίας εν όψει της λειτουργίας του εργοστασίου. (Αναλυτικά οι δηλώσεις εδώ).

Ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα, απάντησε λίγες ώρες αργότερα, καταλογίζοντας μικροπολιτική εν όψει των εκλογών που Μαΐου στον αντιδήμαρχο.

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, αναφέρει ότι συντονιστής και φορέας υλοποίησης του εργοστασίου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Θυμίζει ότι έχουν προηγηθεί συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του εργοστασίου.

Τονίζει ότι ο Φορέας έχει συζητήσει στα Διοικητικά του Συμβούλια το θέμα όπως το έχει κάνει και με τον κ. Κατηρτσίδη ενώ έχει συγκεκριμένες αποφάσεις για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Διευκρινίζει ότι το θέμα της μεταφοράς του υπολείμματος είναι ζήτημα της Περιφέρειας, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση.

«Είναι τακτική και σύνηθες πλέον της Δημοτικής Αρχής και του κ. Κατηρτσίδη, να θεωρούν πως πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ αυτοί, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, οι φορείς διαχείρισης, οι κυβερνήσεις που περνάνε κατά καιρούς κτλ. χωρίς οι ίδιοι ποτέ να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους προς τους πολίτες του Δήμου Ιωαννιτών», αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 Σε άλλο σημείο της απάντησής του σημειώνει: «Τους επιστρέφουμε την λέξη ανικανότητα, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να ασχοληθούνε με την ορθολογική διαχείριση αποκομιδής των απορριμμάτων, που βρίσκεται σε παρακμή, με τα απορρίμματα να βρίσκονται έξω από τους υπογειοποιημένους κάδους, γεγονός που επιβεβαιώνεται άλλωστε κάνοντας έναν απλό περίπατο στην πόλη των Ιωαννίνων και στα τοπικά διαμερίσματα, στην ελλιπή ενημέρωση ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα την αύξηση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, στα αποφλιωμένα πεζοδρόμια, στα εγκατελελειμμένα οδοστρώματα».

Τέλος ο κ. Κωνσταντόπουλος αποδίδει την αιχμηρή στάση του Δήμου Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαίου, κάνοντας λόγο για πανικό της Δημοτικής Αρχής.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ