Ποιοι είναι οι οκτώ δήμαρχοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά

Στο τιμόνι των δήμων για πρώτη φορά θα βρεθούν οκτώ από τους δεκαοκτώ δημάρχους στην Ήπειρο. Οι δύο εξ αυτών έχουν… προϋπηρεσία σε καποδιστριακούς δήμους, στους μικρούς δηλαδή που γνωρίζαμε μέχρι το 2010. Οι υπόλοιποι έξι θα έχουν τον Σεπτέμβριο την πρώτη επαφή με την δημαρχιακή καρέκλα και θα κληθούν όπως όλοι οι συνάδελφοί τους να φέρουν εις πέρας την λειτουργία των δήμων και των δημοτικών συμβουλίων με όλες τις αλλαγές που επιφέρει ο Κλεισθένης.  Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νέα πρόσωπα αναμετρήθηκαν στον δεύτερο γύρο με τους εν ενεργεία δημάρχους και κατάφεραν να βγουν νικητές.

Πρώτη κάθοδος, πρώτη εκλογή για τον Μωυσή Ελισάφ στα Γιάννινα. Η είδηση της εκλογής του έχει κάνει τον γύρο του κόσμου καθώς προβάλλεται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τα ηνία του δήμου Κόνιτσας θα κρατήσει για πρώτη φορά ο Νίκος Εξάρχου. Ο Νίκος Εξάρχου ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 2014 όταν και πάλι είχε διεκδικήσει το δήμο χωρίς όμως τότε να καταφέρει να κερδίσει.

Αυτή την φορά επικράτησε με 58% έναντι του σημερινού δημάρχου Ανδρέα Παπασπύρου.

Στο Δήμο Ζαγορίου ο Γιώργος Σουκουβέλος με ποσοστό 51,6% βγήκε νικητής στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον σημερινό δήμαρχο Βασίλη Σπύρου.

Ο Γιώργος Σουκουβέλος είχε διατελέσει δήμαρχος στον καποδιστριακό δήμο Τύμφης όμως θα πρώτη φορά εκλέγεται δήμαρχος στον καλλικρατικό δήμο Ζαγορίου.

Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά της Άρτας αναδείχθηκε η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στην Ήπειρο. Πρόκειται για την Ροζίνα Βαβέτση, η οποία έχει αυτοδιοικητική εμπειρία καθώς διατέλεσε δημοτική σύμβουλος και αντιδήμαρχος.

Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο «παλιός» Χρήστος Χασιάκος είναι νέος δήμαρχος. Το 2014 είχε χάσει από τον Μαρίνο Γαρνέλη, τον οποίο κατάφερε να κερδίσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 52,9%.

Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς είναι ο νέος δήμαρχος Πάργας. Υποσχέθηκε «Νέο Ξεκίνημα» στους συνδημότες του και κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση τον εν ενεργεία δήμαρχο Αντώνη Νάστα, καθώς συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο το 63,4% των ψήφων.

Ο Νίκος Γεωργάκος, νέος δήμαρχος στην Πρέβεζα, ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία από την δραστηριότητά του αλλά και την προυπηρεσία ως διοικητής του τοπικού νοσοκομείου. Δεσμεύτηκε να κάνει την Πρέβεζα «δήμο της καρδιάς μας» και επικράτησε πολύ εύκολα στον δεύτερο γύρο με ποσοστό άνω του 60%. Ο Χρήστος Μπαίλης, μετά από εννέα χρόνια στο τιμόνι του δήμου Πρέβεζας θα βρεθεί από τον Σεπτέμβριο στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το παζλ των νέων δημάρχων στην Ήπειρο συμπληρώνει ο Γιάννης Καραγιάννης στο Σούλι. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μόλις τον περασμένο Ιανουάριο και με μία πολυσυλλεκτική παράταξη κατάφερε να επικρατήσει με 54,2% του Νίκου Κάτσιου που προβαλλόταν ως το μεγάλο φαβορί στο δήμο Σουλίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ