Ποιες περιοχές της Ηπείρου κινδυνεύουν από πλημμύρες- Παρουσίαση του Σχεδίου Διαχείρισης

xartis plimmires

Οι περιοχές της Ηπείρου που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα αποτυπώνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής. Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στα Ιωάννινα παρουσιάστηκε η πρώτη αναθεώρηση του Σχεδίου ανοίγοντας έτσι και την δημόσια διαβούλευση.

Πέρα από τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο αναδείχθηκε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα. Κι αυτό σχετίζεται με αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία έχουν εκπονηθεί ήδη μελέτες και βαίνουν προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τον σχεδιασμό των έργων αυτών έχουν ληφθεί στοιχεία από το αρχικό σχέδιο τα οποία όμως σήμερα έχουν αλλάξει.

Κατεύθυνση που δόθηκε είναι η επικαιροποίηση των μελετών αυτών κάτι όμως που θα κριθεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες που ωριμάζουν τα έργα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τόσο από την Διεύθυνση Υδάτων όσο και από τους μελετητές που εκπόνησαν το σχέδιο, σχεδόν το 10% του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου αποτελεί ζώνη πλημμύρες.

Από το 2012 και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 27 πλημμυρικά φαινόμενα. Από τα εντονότερα ήταν αυτά του 2015 που έπληξαν κυρίως την Άρτα.

Στο πρώτο σχέδιο αναθεώρησης αποτυπώνονται οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Αναλυτικά η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου- Αράχθου- Πεδιάδα Άρτας

-Υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εκτιμάται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της Άρτας.

-Χαμηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο ανάντη τμήμα της ροής του Λούρου μεταξύ των οικισμών Παναγιά και Κερασώνα, στα τμήματα συμβολής του Λούρου με την Ιόνια Οδό και την Εθνική Αντιρρίου Ιωαννίνων καθώς και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις νότια του οικισμού Άγιος Σπυρίδωνας στις εκβολές του ποταμού.

-Της υψηλός εκτιμάται ο πλημμυρικός κίνδυνος σε τμήματα των οικισμών Αγία Παρασκευή, Νεοχώρι και Της Συνοικισμός Λουτρότοπου στην πεδιάδα της Άρτας.

Χαμηλές περιοχές λεκάνης ποταμού Αχέροντα, κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου και ρεμάτων δυτικά της περιοχής

-Εκτιμάται υψηλός κίνδυνος σε τμήματα στα βορειοανατολικά του οικισμού Κυψέλη, στα βορειοδυτικά του Καναλακίου καθώς και στα νότια της συμβολής του ποταμού Αχέροντα με την ΕΟ Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας.

-Επίσης υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στον οικισμό Πλαταριάς από την υπερχείλιση του ρέματος Βουλίστρας.

-Μέτριος κίνδυνος υπάρχει στο ύψος των οικισμών Κυψέλη, Κορώνη, Τσουκνίδα και Βαλανιδοράχη καθώς και της εκβολές του Αχέροντα.

Μέσος ρους Καλαμά από το ύψος  της Βροσίνας έως το Καστρί

-Μέτριος κίνδυνος εκτιμάται στα ανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος καθώς και σε τμήματα ροής του ποταμού Καλαμά μεταξύ των οικισμών Άγιος Βλάσιος- Παραπόταμος και ανάντη και κατάντη του Κάστρου Σκάλα Ζωριάνου.

Κάτω ρους- Δέλτα Καλαμά, παράκτια Ηγουμενίτσας

-Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα νοτιοανατολικά των εκβολών του Καλαμά καθώς και σε τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας στην βόρεια προβλήτα του λιμένα.

Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων

-Εντοπίζεται υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εντός της πόλης των Ιωαννίνων, νοτίως της πλατείας Μαβίλη.

-Επίσης εντοπίζεται υψηλός κίνδυνος σε τμήμα εκτάσεων στα ανατολικά του οικισμού Κατσικά και στα νότια του οικισμού Καστρίτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ