Μείζον καθίσταται το θέμα των εφημεριών για τις διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια περιλαμβάνεται σε αυτά που ενισχύθηκαν σημαντικά και με εντατικολόγους και με αναισθησιολόγους.
Το πρόγραμμα εφημεριών για τον μήνα Απρίλιο, τον πρώτο μήνα για τον οποίο ακολουθείται η δικαστική απόφαση περιλαμβάνει μικροβιολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο ακόμη και ψυχίατρο.
Η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη είχε ψηφιστεί στην καρδιά της πανδημίας και όταν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα. Προέκυψε από μία υπαρκτή ανάγκη για τα μικρά και περιφερειακά νοσοκομεία, όμως όσοι νομοθέτησαν δεν πρόβλεψαν καμία εξαίρεση..
Για περισσότερο από ένα χρόνο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ιατρικής κοινότητας είναι να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη κάτι που μέχρι στιγμής το Υπουργείο αρνείται να πράξει. Μάλιστα η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα στα Γιάννινα δήλωσε ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να έχουν την γνώση ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας διακομιδής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε και με Διευθυντές Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου οι οποίοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις της στην Υπουργό και μάλιστα σε υψηλούς τόνους.
Το θέμα πάντως αναμένεται να πάρει διαστάσεις καθώς η Ιατρική Υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που κατήρτισε το πρόγραμμα στη βάση του νόμου και της δικαστικής απόφασης επισημαίνει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν δύναται να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και την προστασία των γιατρών του νοσοκομείου μας».