Πλούσιος ο … εσωτερικός κόσμος της Ελλάδας

SPILIAΠλούσιο υπόγειο κόσμο διαθέτει η Ελλάδα και, μάλιστα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, αναλογικά με τη μικρή της έκταση, αφού διαθέτει πάνω από 11.000 γνωστές μορφές σπηλαίων που έχουν ερευνηθεί από σπηλαιολόγους. Περισσότερα δε από 100 σπήλαια έχουν χαρακτηρισθεί διεθνούς προβολής και χρήζουν εκτενούς γεωλογικής, αρχαιολογικής, βιολογικής και παλαιοντολογικής έρευνας.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρο του συλλόγου Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης “Πρωτέας” Μάρκο Βαξεβανόπουλο, ο μεγάλος αριθμός σπηλαίων της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω από το 65% των πετρωμάτων της είναι μάρμαρα και ασβεστόλιθοι, τα οποία είναι επιδεκτικά στη διάλυση και ευνοούν την ανάπτυξη σπηλαίων.

Από τα πιο όμορφα σπήλαια της Ελλάδας θεωρείται το σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής, κυρίως λόγω των έντονων ερυθρών χρωμάτων στους σχηματισμούς του. Το παλαιοντολογικό του ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ.Βαξεβανόπουλο, είναι μοναδικό για την Ελλάδα διότι, εκτός από τα εκατοντάδες απολιθωμένα οστά ζώων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, είναι γνωστό το κρανίο των Πετραλώνων που βρέθηκε το 1960 που ανήκει στην ομάδα των ανθρωπίδων, αποτελώντας ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ του Homo Erectus και του σημερινού Homo Sapiens.

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και το σπήλαιο Μαρώνειας Κομοτηνής που είναι γνωστό για τον περίφημο δίσκο της Μαρώνειας, μία μεγάλου μεγέθους δισκοειδή ασβεστιτική μορφή που επικρέμεται από ένα σημείο του τοιχώματος του σπηλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ