Πλήθος αντιδράσεων για τις Σχολές στη Βελλά

vellas

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για κλείσιμο των εκκλησιαστικών σχολών στη Βελλά, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Διαβάστε αναλυτικά: Κοινά πυρά για τη Βελλά… Μάξιμος: Είναι μια προδοτική απόφαση

Φορείς, οργανώσεις, κόμματα εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους.

Το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων

Προσβολή και απαξίωση είναι η κατάργηση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης στη ΒΕΛΛΑ για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου αλλά και για τον Νομό ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. 

Η Κατάργηση της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς από την Κυβέρνηση και η αποδοχή από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου αποτελεί πλήγμα για την περιοχή καθώς πρόκειται για την αρχαιότερη Εκκλησιαστική Σχολή η οποία έχει προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους .

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ( ΑΕΑ ) ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ άρχισε την λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 με δύο προγράμματα σπουδών με την εισαγωγή φοιτητών μέσω Πανελληνίων εξετάσεων.

α) Το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και

β) Το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής

Σκοπός της Τριτοβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης είναι η ανάδειξη κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία ( ΑΕΑ ) ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να συνεχίσει το σπουδαίο εκπαιδευτικό της έργο.

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών της Ι.Μ. Βελλάς εκφράζει την αντίθεσή της στις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δηλώνει παρούσα στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκειμένου αυτές να ανατραπούν.

Η ιστορικότητα της σχολής που επί 100 και πλέον έτη έχει δημιουργήσει μια βαθιά παράδοση προσφοράς στην εκπαίδευση, όχι μόνο σε ιερατικό αλλά και γενικότερο επίπεδο, καθώς επίσης και η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας της Σχολής, αλλά και της εφαρμογής νέων πιλοτικών προγραμμάτων στον πρωτόγεννη τομέα, δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπούν.

Η Ι. Μ. Βελλάς αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο, απόφοιτοί της έχουν αφήσει αποτύπωμα προσφοράς, μεταξύ άλλων και στην αυτοδιοίκηση, και για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι τόσο ως παράταξη όσο και ως δημοτικό συμβούλιο οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Καλούμε τον πρόεδρο του Σώματος να προκαλέσει λήψη απόφασης για την έκδοση ψηφίσματος στην κατεύθυνση στήριξης της λειτουργίας της Σχολής.

Η παράταξη του Νίκου Γκόντα

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους Ηπειρώτες η πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, να καταργήσει την ιερατική σχολή της Ιεράς Μονής Βελλάς, η οποία λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες, προσφέροντας σπουδαίο έργο. Αυτή η αψυχολόγητη και ακατανόητη ενέργεια της Συνόδου φέρνει ένα τεράστιο πλήγμα στην εκπαίδευση, η οποία αρκετά άλλα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει, σε μια περίοδο όπου, λόγω της πανδημίας, έχει μείνει αρκετά πίσω. Ετούτη την ώρα όλοι μας να ταχθούμε ενάντια στην απόφαση και να δώσουμε την δική μας μάχη ώστε να μην υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία μας προσβάλλει σαν Ηπειρώτες και ιδιαίτερα προσβάλλει την μνήμη όλων όσων με μόχθο στέριωσαν ένα τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και μάλιστα σε καιρούς με μεγάλες αντιξοότητες, αλλά και όσων ακόμη μοχθούν για την συνέχεια της ύπαρξής της. Πρωταγωνιστής στην δημιουργία της σχολής ήταν ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος, Μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Χαιρετίζουμε την γενναία και σθεναρή στάση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, που δείχνει την στάση που πρέπει να κρατήσουμε όλοι οι Ηπειρώτες, έτσι ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου.  Όταν ο ίδιος ο Mητροπολίτης Ιωαννίνων, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, ουσιαστικά κηρύττει persona non grata, κάθε μέλος της Iεράς Συνόδου, που συνέπραξε σ’αυτό το ανοσιούργημα, μπορούμε να αναληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε όλοι οι Ηπειρώτες. Η όλη συμπεριφορά της Ιεράς Συνόδου προσβάλλει βάναυσα την πατρίδα των εθνικών ευεργετών για ένα θέμα που έχει και εθνικές διαστάσεις. Παρακαλείται ο πρόεδρος τού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών να συγκαλέσει άμεσα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και λήψη σχετικής απόφασης και αποστολή της σε κάθε αρμόδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ