Κοινά πυρά για τη Βελλά… Μάξιμος: Είναι μια προδοτική απόφαση

mitropoli vella

Με βαρύτατες εκφράσεις ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων σχολίασε την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στην Βελλά και την εκκλησιαστική εκπαίδευση που παρέχει.

Η απόφαση ελήφθη ερήμην του ιδίου και χωρίς ούτε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αλλά ούτε και οι Μητροπολίτες που μετείχαν να συζητήσει μαζί του.

Το πλέον παράδοξο είναι ότι την απόφαση φαίνεται ότι τελικά στήριξαν και Ηπειρώτες αρχιερείς καθώς μετείχαν στην ΔΙΣ οι Μητροπολίτες Κονίτσης και Άρτας αλλά και ο Κηφισίας που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή.

«Είναι μία ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση που μας πικραίνει και μας πονάει… Μια τέτοια Σχολή δεν μπορεί να κλείνει ελαφρά τη καρδία.. Είναι γελοία απόφαση και είναι γελοίο να επικαλείται η Σύνοδος εθνικούς λόγους για την μεταφορά της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν για την Θεσσαλονίκη αλλά δεν έχουν δικαίωμα να κλείνουν την Βελλά» είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Ο Μητροπολίτης δεν έκρυψε την ενόχλησή του από την στάση που κράτησαν οι Ηπειρώτες Μητροπολίτες και τόνισε ότι θα ζητήσει τα πρακτικά της Συνόδου ώστε να έχει ακριβή εικόνα για όσα ειπώθηκαν.

«Επισκέφθηκα δύο φορές τον Αρχιεπίσκοπο.. Δεν έγινε καμία συζήτηση. Κανένας δεν μίλησε μαζί μου, κανένας δεν ρώτησε την άποψή μου. Απαξίωσαν 110 χρόνια ιστορίας και προσφοράς, απαξίωσαν την Μητρόπολη, την Ήπειρο και τους Εθνικούς Ευεργέτες. Είναι μία προδοτική απόφαση για την Ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Ο κ. Μάξιμος συμπλήρωσε ότι εν όψει εκδήλωσης που θα γίνει στα Γιάννινα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τον Κοσμά τον Αιτωλό καλό θα είναι να μην έρθουν στην περιοχή.

«Με τι μούτρα θα έρθουν στα Γιάννινα. Τους λέω να μην έρθουν. Δεν μπορούν να παίζουν με την Ήπειρο… Ντρέπομαι να τους πω αδελφούς μου..» ανέφερε χαρακτηριστικά.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • mitropoli vella1

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η απόφαση ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι λανθασμένη και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα για εθνικούς και ιστορικούς λόγους. Το Πωγώνι φθίνει και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να στηριχθεί αν δεν θέλουμε τα σύνορα να φτάσουν στα Γιάννινα» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι στη Βελλά –αν καταργηθεί η εκκλησιαστική εκπαίδευση- μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα Θεολογίας και Μουσικολογίας υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάτι που το έχει προτείνει και η Μητρόπολη.

Αδικαιολόγητη και ακατανόητη χαρακτήρισε την απόφαση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής  Ελισάφ. «Πρόκειται για προσβολή προς την ιστορία και την Ήπειρο. Θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες να στηρίξουν την λειτουργία και την διεύρυνση των σχολών στην Βελλά. Είναι εθνική επιταγή και πιστεύω η Ιεραρχία να αναγνωρίσει το λάθος της» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ανέφερε ότι πρόκειται για μία μεγάλη αδικία. «Η απόφαση για κλείσιμο των Σχολών είναι ασέβεια απέναντι στο όραμα των ιδρυτών. Είναι απαξίωση όλων όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Συμπορευόμαστε με τον Μητροπολίτη και θα παλέψουμε ώστε το λάθος αυτό να διορθωθεί» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ