Πιθανά τα μέτρα στήριξης για την εστίαση

estiasi n

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον RealFm 97,8.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν με τα νέα υγειονομικά μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση, όπως μείωση ΦΠΑ, αναστολές, ενοίκια και επιστρεπτέες είπε τα εξής:

“Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποδείξει το οικονομικό επιτελείο ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Τα μέτρα ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί και η οικονομία λειτουργεί ικανοποιητικά. Βεβαίως με προβληματισμούς στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη, με αναταράξεις, με αβεβαιότητες αλλά η οικονομία είναι ανοιχτή. Λέμε για μέτρα που θα εφαρμοστούν πιθανότατα από σήμερα – αύριο θα δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις αλλά είναι μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν. Θα πρέπει να δούμε συνεπώς τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα”.

“Δεν μπορούμε εκ προοιμίου να λέμε θα έρθουμε να σας βοηθήσουμε χωρίς να ξέρουμε την ένταση και την έκταση του προβλήματος. Εάν δηλαδή είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα εξαντληθεί στις επόμενες 2-3 εβδομάδες είναι διαφορετικό από ένα πρόβλημα το οποίο θα κρατήσει για 2-3 μήνες. Η σημασία των γρήγορων αντανακλαστικών είναι: Πρώτον, για την αναστολή της εργασίας. Εκεί συνεπώς θα είμαστε έτοιμοι ως οικονομικό επιτελείο εάν απαιτηθεί ανάλογα με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης”.

Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, τις αναστολές θέσεων για τους εργαζόμενους του κλάδου, τα ενοίκια και επιστρεπτέες ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ” αυτά θα τα αξιολογήσουμε το 2022 “

“Ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος στο 13% έως τον Ιούνιο. Αυτό ήταν το αίτημα. Και από εκεί και πέρα είμαστε έτοιμοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση”, συμπλήρωσε.

Για την επιστρεπτέα

Σε ερώτηση εάν στην επιστρεπτέα υπάρχει περίπτωση να μειωθεί και άλλο το ποσό το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόχρεοι ή κάποια ποσά να είναι μη επιστρεπτέα απάντησε τα εξής: ” Να το δούμε το 2022 ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η υγειονομική κρίση. Δεν αποκλείω τίποτα γιατί η χώρα έχει υποστεί απανωτές διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ