Πέθανε ο Ηπειρώτης καθηγητής Νικόλαος Σταύρου

STAYROYΟ Ελληνοαμερικανός καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, Νικόλαος Σταύρου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών.

Ο γνωστός ακαδημαϊκός, ο οποίος ήταν μια από τις λίγες «μαχητικές φωνές» του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, απεβίωσε μετά από καρδιακό πρόβλημα, σε νοσοκομείο της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ο αποθανών είχε γεννηθεί στη Γριάσδανη της Βορείου Ηπείρου και έγραψε βιβλία και μελέτες για σειρά θεμάτων που αφορούν τη χώρα μας, αλλά κυρίως αρκετά άρθρα σε αμερικανικά ΜΜΕ για τα «δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που καταπατήθηκαν βάναυσα από τις αλβανικές αρχές», όπως υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.

Συγκινητική θεωρήθηκε η πολύχρονη προσπάθειά του να βρει τα οστά του αδελφού του Γρηγόρη στην Αλβανία και να τα ενταφιάσει στον τάφο του πατέρα τους. Ο αδελφός του είχε καταδικαστεί σε θάνατο και εκτελέστηκε από το καθεστώς του Χότζα στις 3 Σεπτεμβρίου 1953. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατο το 1991.

Ο καθηγητής Σταύρου είχε ιδρύσει και διεύθυνε το περιοδικό «Mediterranean Quarterly», το οποίο θεωρείτο ένα από τα πιο αξιόλογα έντυπα πολιτικού περιεχομένου στην αμερικανική πρωτεύουσα, μέσω του οποίου αναδεικνύονταν και προβάλλονταν θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ηπειρώτη, Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσινγκτον συνήλθε σε Συνεδρία. Ο Πρύτανης Καθηγητής Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, εξήρε την προσωπικότητα, την αγωνιστικότητα για θέματα του Ελληνισμού στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο, τη γενικότερη προσφορά του εκλιπόντος στην Ήπειρο και στον ευρύτερο πολιτισμικό χώρο της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και τo άριστο επίπεδο της συνεργασίας που είχε ο εκλιπών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ