Περιφέρεια Ηπείρου: Δεν καταγράφεται υπέρβαση ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια

ilioskapnos

Στοιχεία σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια και τα επίπεδά τους στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων έδωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Έτσι ύμφωνα με τις μετρήσεις του ατμοσφαιρικού σταθμού Ιωαννίνων την χτεσινή ημέρα (22/8) δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10&PM2.5). Η μέση τιμή ημέρας των σωματιδίων PM10 διαμορφώθηκε σε τιμή χαμηλότερη των 50 μg/m3. Η αντίστοιχη μέση ημερήσια τιμή για τα σωματίδια PM2.5 ήταν 40 μg/m3.

Σε μέσες ωριαίες τιμές καταγράφηκαν τιμές υψηλότερες των 50mg/m3τις μεσημβρινές κυρίως ώρες της χτεσινής ημέρας. Λόγω της αερομεταφοράς των σωματιδίων σε υψηλότερα ύψη από αυτά των δειγματοληπτών η εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει περισσότερο επιβαρυμένη από ότι καταγράφεται στους σταθμούς μέτρησης που καταγράφουν την ρύπανση σε ύψος 2.5 -4 μ. περίπου.

Σήμερα 23/08 το πρωί οι μέσες ωριαίες μετρήσεις των σωματιδίων PM2.5 και PM10 κυμαίνονται στα 25-30mg/m3

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών  να περιορίσουν τη σωματική άσκηση -δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους όσο παρατηρείται το φαινόμενο της αερομεταφοράς σωματιδίων λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ