Πέρας των διαπραγματεύσεων και ήρθε η ώρα της κρίσης

SAMARAS_NEAΣε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ολοκληρώθηκε και ότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την βελτίωση των όρων της συμφωνίας, «ακόμη και την τελευταία στιγμή». «Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» αναφέρει ο κ. Σαμαράς και συμπληρώνει: «Εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου.

» Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

» Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

»Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

» Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

» Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός

βουλευτή ξεχωριστά».

Αιφνιδιασμένα δηλώνουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, πριν από λίγο, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ, αναφέρεται ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά λέει το οριστικό «όχι» στην ψήφιση του πακέτου μέτρων, αν σε αυτό περιληφθούν και οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο στις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα, κάλεσε τους «πράσινους» βουλευτές να υπερψηφίσουν το πακέτο μέτρων, ενώ κάλεσε και τη ΔΗΜΑΡ να επαναπροσδιορίσει τη στάση της. Πάντως, μέχρι στιγμής ο κ. Βενιζέλος δεν έθεσε ευθέως θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Η διαπραγμάτευση, στην οποία αναφέρεται ο πρωθυπουργός, δεν ξεκίνησε ποτέ για να ολοκληρωθεί σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού για το τέλος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Αυτό το οποίο ολοκληρώνεται είναι η αποτυχημένη επικοινωνιακή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου αμφισβητεί το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι η ψήφιση των μέτρων θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λέγοντας ότι «η συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ