ΠΕΔ Ηπείρου: Νέα διοίκηση και μεγαλύτερο το χάσμα μεταξύ των παρατάξεων

Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών δεν κατέστη εφικτή ούτε στην συγκρότηση προεδρείου της ΠΕΔ Ηπείρου, παρότι υπήρξε τέτοια πρόθεση και από τις δύο παρατάξεις. Όμως οι δηλώσεις που ακολούθησαν των εκλογών για τις βάσεις που μπήκαν στη συγκρότηση κεντροαριστεράς παράταξης και το αίτημα για «πλαίσιο συμφωνίας» σε γενικότερα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, όπως για παράδειγμα η απλή αναλογική, δεν επέτρεψε την συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου. Η συνεδρίαση που αρχικά φαινόταν ότι θα έχει τυπικά χαρακτηριστικά τελικά κατέστη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με αρκετές συγκρούσεις να έρχονται στο προσκήνιο.

Η κεντροαριστερή παράταξη πέρα από το πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας που ζήτησε κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή της στο προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή με δύο θέσεις. Ουσιαστικά ζήτησε την θέση αντιπροέδρου στην ΠΕΔ και μία από τις δύο θέσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή.

Κι αν αυτό θα μπορούσε ως ένα βαθμό να επιλυθεί, η προγραμματική σύγκλιση που ζήτησε ήταν ουσιαστικά ανέφικτη. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία στην απλή αναλογική, όταν αυτή έχει διχάσει τους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας.

Άλλωστε εκ μέρους της πλειοψηφούσας παράταξης κρίθηκε ότι η διαδικασία συγκρότησης προεδρείου στην ΠΕΔ δεν ενδείκνυται για συζητήσεις και συμφωνίες γενικότερων ζητημάτων της αυτοδιοίκησης.

Έτσι και αφού υπήρξε μία διακοπή της συνεδρίασης, η πρώτη παράταξη που είχε κερδίσει τις 14 από τις 21 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου αφήνοντας την δεύτερη παράταξη να διεκδικεί τα αξιώματα σε μια διαδικασία που έμοιαζε για την τιμή των όπλων!

Πρόεδρος στην ΠΕΔ Ηπείρου εξελέγη ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος ο Σπύρος Παππάς δήμαρχος Φιλιατών και γραμματέας ο Γιάννης Δαρδαμάνης από τον Δήμο Πρέβεζας.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας και ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Φίλιππος Ευαγγέλου.

Ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και τόνισε ότι εκ μέρους της παράταξής του εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια για την συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου. «Δεν έγινε εφικτή η συμφωνία, είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε συναινετικά στην πράξη και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση», τόνισε στις δηλώσεις του.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης που είχε προσπαθήσει και προ των εκλογών για την συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, δήλωσε ότι αυτό στάθηκε δύσκολο στην πρώτη φάση των εκλογών και τελικά δεν ευοδώθηκε η συνεργασία ούτε στη συγκρότηση προεδρείου. «Θέλαμε την θεσμική εκπροσώπηση, δεν έγινε αποδεκτό, έχουν την πλειοψηφία και δεν θέλησαν την δική μας βοήθεια», ανέφερε στις δηλώσεις του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ